ep u vaterpolu 2024.

Talijani su posljednji polufinalisti Eura nakon što su 'slomili' Crnogorce

12.01.2024 u 21:56

Bionic
Reading

Nakon Mađarske, Španjolske i Hrvatske, Italija je posljednji polufinalist Europskog vaterpolskog prvenstva u Zagrebu

Italija je u posljednjem četvrtfinalnom ogledu pobijedila Crnu Goru 14-8 (3-4, 5-0, 3-1, 3-3) izborivši polufinale protiv Španjolske.

Crna Gora je vodila nakon prve četvrtine 4-3, no Talijani su drugi dio dobili 5-0 usmjerivši utakmicu na svoju stranu. Na koncu trećeg perioda imali su +6 (11-5) i pitanje pobjednika je bilo razriješeno.

Italiju je do pobjede predvodio Edoardo Di Somma s četiri gola, dok je na drugoj strani najefikasniji bio Đuro Radović s dva gola.

Italija će u polufinalu igrati protiv Španjolske koja je uvjerljivom pobjedom slavila protiv Rumunjske 24-7 (6-2, 4-2, 7-1, 7-2).

Bronačni s posljednjeg EP-a sjajno su ušli u susret. Poveli su 3-0, pa 5-1, a koncem druge četvrtine imali su sedam razlike (10-3). U trećoj četvrtini španjolska prednost je narasla na 17-5, a na koncu je završilo s uvjerljivih 24-7.

Španjolsku su do pobjede predvodili Alvaro Ortega Granados sa šest golova, te Roger Compte Tahull i Bernart Carne Sanahuja s po četiri gola. Kod Rumunja najefikasniji je bio David Belenyesi s dva gola.

U drugom polufinalu igrat će Hrvatska i Mađarska. Vaterpolisti Hrvatske u četvrtfinalu su svladali Grčku 13-8 (3-3, 2-3, 4-0, 4-2).

Sudar aktualnih europskih prvaka s jedne te olimpijskih i svjetskih doprvaka s druge strane bio je ravnopravan tek u prvom poluvremenu koje su Grci dobili sa 6-5. Nastavak susreta "barakude" su odigrale fantastično potopivši grčke izglede za prvu europsku medalju u povijesti. Hrvatska je drugo poluvrijeme dobila sa 8-2, napravivši pritom nevjerojatnu seriju 8-0.

  • +38
Hrvatska - Grčka, EP vaterpolo, 12.1.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jerko Marinić Kragić je bio prvi strijelac Hrvatske s četiri pogotka, tri gola postigao je Loren Fatović, a po dva Luka Lončar i Ante Vukičević. Kapetan Marko Bijač imao je devet obrana. Za Grčku su po dva pogotka postigli Papanastasiou i Argyropoulos. 

Hrvatske vaterpoliste u utakmici za plasman u finale čeka Mađarska koja je u prvom četvrtfinalnom dvoboju pobijedila Srbiju s 15-14 bolji izvođenjem  peteraca. U osnovnom dijelu utakmice rezultat je bio 10-10.

Mađarsku su do pobjede predvodili Vince Vigvari s četiri i David Tatrai s tri gola, dok su po dva pogotka za Srbiju postigli Strahinja Rašović, Viktor Rašović, Dušan Mandić i Nikola Jakšić.