sp u košarci 2023.

Talijani šokirali Srbe koji su imali 16 koševa prednosti, a onda sve prokockali

01.09.2023 u 12:36

Bionic
Reading

U prvoj utakmici skupine I drugog kruga natjecanja po skupinama na Svjetskom prvenstvu za košarkaše Italija je u Manili svladala Srbiju 78:76 (23:19, 17:23, 19:20, 19:14).

Talijani su se tako još jednom pokazali kao neugodan protivnik za Srbe, nakon što su ih prije dvije godine svladali u odlučujućem dvoboju za odlazak na Olimpijske igre, a lani i u četvrtfinalu EuroBasketa, sada su ih uspjeli nadigrati i na Svjetskom prvenstvu.

Briljirao je Simone Fontecchio koji je s 30 koševa predvodio Italiju, dok je Bogdan Bogdanovć ubacio 18 koševa za Srbiju, ali uz katastrofalan šut iz igre 4-16, od toga 1-13 za tricu.

Prvo je poluvrijeme proteklo u gotovo stalnom vodstvu Italije, ali na odmor se otišlo s vodstvom Srbije 42:40 zahvaljujući trici Bogdanovića sa sirenom. Kada je u trećoj četvrtini proradio srpski dalekometni šut kojim je prednost narasla na 60:44 činilo se kako će Srbija ipak nastaviti svoj pobjednički niz u Manili.

No, tada je fantastično zaigrao Fontecchio koji je nizom ubačaja vratio Italiju u igru. Na kraju treće četvrtine bilo je 62:59 za Srbiju, da bi sredinom posljednje dionice Italija preuzela kontrolu rezultata i vodila najčešće s pet koševa prednosti. Ipak, Srbija se primakla na 78:76 28 sekundi prije kraja, potom se odlučila braniti bez prekršaja u čemu je i uspjela i potom imati sedam sekundi za posljednji napad. No, pokušaj Stefana Jovića za tricu kojom je mogao donijeti pobjedu Srbiji nije bio precizan.

  • +3
Italija - Srbija, SP u košarci Izvor: EPA / Autor: ROLEX DELA PENA

I Srbija i Italija sada imaju pomjer pobjeda i poraza 3-1, a u skupini su još Dominikanska Republika i Portoriko koji će svoj susret igrati kasnije u petak. Trenutačno je Dominikanska Republika na 3-0, a Portoriko na 2-1.

U posljednjem kolu u nedjelju igrat će Italija - Potoriko i Srbija - Dominikanska Republika.

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije.