TO BI BIO PRESEDAN

Talijani ne biraju način; svim silama žele na SP u Katar, a sada su 'zaposlili' svog predstavnika u Ujedinjenim narodima

26.10.2022 u 13:34

Bionic
Reading

Talijani su ostali bez svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, nakon što su ih Sjeverni Makedonci zaustavili u prvoj rundi dodatnih kvalifikacija. No, oni na sve načine pokušavaju isposlovati svoj odlazak na Mundijal, a sada su u sve uključili i 'visoku politiku'

Svjetsko nogometno prvenstvo počinje za manje od mjesec dana. Točnije 20. studenog utakmicom Katra i Ekvadora. Međutim, zbog cjelokupne političke situacije u svijetu, a koju je 'zakuhala' Rusija agresijom na Ukrajinu, šuška se kako bi se mogao dogoditi veliki presedan.

Naime, već se neko vrijeme priča o mogućoj suspenziji Irana s ovog prvenstva. Naravno, neće Iran biti izbačen zbog nekorektnog poteza prema smijenjenim Hrvatima, Draganu Skočiću i Mariju Totu, koji su odveli Iran na SP, a sada par tjedan prije početka turnira su jednostavno - zamijeni, već zbog puno većeg problema. Možemo reći i globalnog.

Prije svega, zato jer Iran ima unutarnjih problema, s kojima je Fifa već upoznata.

'Brutalnost i ratobornost Irana prema vlastitom narodu dosegla je vrhunac. Nogomet bi trebao biti veselje i sigurnost za sve, ali u Iranu nije siguran niti za muškarce, a kamoli za žene', piče u pismu adresiranom na svjetsku krovnu nogometnu organizaciju.

FIFA je nedavno prijetila Nogometnom savezu Irana sankcijama zbog zabrane ženama da prisustvuju utakmicama, a sada su pod još većim pritiskom.

Jer Iran se otvoreno stao na stranu Rusije u agresiji na Ukrajinu, te se u cijelu priču uključio i talijanski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, koji također traži od Giannija Infantina reakciju, odnosno izbacivanje Irana s turnira.

I zato se već spominje koje bi reprezentacije mogle zaigrati umjesto Irana. Tako je svoje mjesto tražila Ukrajina, a pravilnik FIFA-e kaže da bi umjesto suspendirane reprezentacije mjesto trebala zauzeti reprezentacija iz te Federacije. Prema tome, ako Iran uistinu bude suspendiran, njegovo mjesto trebala bi zauzeti reprezentacija Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je poražena u play-offu od Australije.

Naravno, vodeće nogometne nacije vrše pritisak prema Fifi, a prva se oglasila Italija, što je potvrdila i ugledna tiskovina la Repubblica.

Iako nam ova ideja iz susjedstva izgleda nevjerojatno, tko zna što su moćnici u stanju napraviti.