UNIŠTIO KLUB

Švicarci uhitili Čečena, vlasnika Xamaxa

26.01.2012 u 20:27

Bionic
Reading

Ženevski kantonalni tužitelj Yves Bertossa donio je odluku o uhićenju vlasnika švicarskog nogometnog prvoligaša, Čečena Bulata Čagajeva, nakon što je klub podnio zahtjev za stečaj

Tužitelj je Čagajevljevo privremeno uhićenje naručio nakon ročišta održanog u četvrtak prijepodne. Sljedeće ročište zakazano je za petak prijepodne, priopćio je pravosudni odjel tužiteljstva, objašnjavajući kako je Čagajev uhićen zbog nezakonitog upravljanja klubom, ali bez dodatnih komentara.

Čagajevljev odvjetnik Jacques Barillon priopćio je kako je bilo dovoljno osnova za pritvor njegovog klijenta, te da će za njega tražiti puštanje uz jamčevinu u petak.

Xamax je podnošenje zahtjeva za stečaj objasnio svojom financijskom situacijom i činjenicom da je ostao bez licence za natjecanje.

Podsjećamo, iz vodstva švicarske Superlige (SFL) potvrđeno je oduzimanje licence Xamaxu koji se neće moći nastaviti natjecati u najvišem rangu švicarskog nogometa. Licenca je Xamaxu prvotno oduzeta 18. siječnja zbog sumnje da je ruski vlasnik kluba falsificirao financijski izvještaj i garancije potrebne za nastup u ligi. Iz kluba su tražili zaštitu na dva suda tvrdeći da SFL nema pravo na takvu odluku.

'Trgovački sud, kao i okružni sud u Bernu odbili su žalbe Xamaxa, stoga odluka o oduzimanju licence postaje pravovaljana', objavili su u četvrtak iz SFL-a.

Cijela priča se vrti oko čečenskog poslovnog čovjeka Bulata Čagajeva koji je lani postao vlasnikom Xamaxa, te obećao proboj u Ligu prvaka. Od tada klubu je oduzeto osam bodova zbog nepravilnosti pri isplati plaća i doprinosa za igrače, smijenjena su četiri trenera, potjerano nekoliko prvotimaca, a Čagajev se suočio i s bojkotom navijača. Čečen je otpustio i kompletno administrativno osoblje, pa klub nije bio u stanju niti tiskati ulaznice.