SVE JE TU JASNO

Sudački ekspert prokomentirao poništeni penal i drugi žuti karton Brune Petkovića koji su podijelili hrvatsku nogometnu javnost; kod njega nema dileme...

17.12.2021 u 09:11

Bionic
Reading

Odgođena utakmica 4. kola HT Prve lige između Istre i Dinama završila je slavljem Modrih 2:0, ali sa čak tri isključena igrača

Sudačke odluke i dalje se pomno analiziraju, a evo što je rekao sudački ekspert Marijo Strahonja za HRT.

'Nije bilo zaleđa i u konačnici VAR je donio ispravnu odluku. To je bilo evidentno već kroz prvi prikaz na TV ekranima', rekao je komentiravši prvu spornu situaciju već u 10 minuti kada je Gojak zabio za vodstvo.

Iako je bilo označeno zaleđe, nakon intervencije VAR-a pogodak je priznat. Druga sporna situacija dogodila se u 80. minuti. Dinamo je ostao s igračem manje nakon što je zbog drugog žutog isključen Theophile-Catherine. No, samo tri minute kasnije gosti su izborili kazneni udarac. Livaković je ispucao loptu, Petković pobjegao domaćoj obrani, prošao vratara Lučića i pao. Vratar Istre zbog prekršaja morao je napustiti igru.

'Kod kaznenog udarca sudac je mislio da je obrambeni igrač učinio prekršaj i dosudio kazneni udarac, međutim uslijed VAR kontrole došli su do zaključka da je vratar učinio prekršaj. Vratar nije imao mogućnost igranja loptom već je svjesno i namjerno rukom zaustavio igrača', komentirao je Strahonja.

Istra 1961 - Dinamo (Bruni Petkoviću poništen penal, pa isključen, 89) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal

Petković je izveo udarac s 11 metara, ali je zbog zastajkivanja pogodak poništen, a napadač je zaradio drugi žuti i morao je u svlačionicu.

'Nogometna pravila kažu da igrač prilikom izvođenja može fintirati pri kretnji do same lopte, ali u posljednjem koraku nema pravo. Petković nije zastao, ali je minimalno fintirao i to je bilo dovoljno da je ova nepopularna odluka bila potkrepljena pravilima igre suca Duje Strukana', smatrao je naš sudački ekspert, te je dodao da se u tom slučaju ne ponavlja, već se dosuđuje neizravni slobodni udarac za drugu momčad i obavezno daje opomena igraču koji je fintirao.

  • +10
Istra 1961 - Dinamo (odgođena utakmica 4. kola HT Prve lige) Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

'Nisam siguran koliko je to sudac tijekom igre mogao samostalno primijetiti, već se pripremao za ovu utakmicu i tijekom pripreme analizirao svakog igrača, pa i samog Petkovića, i utvrdio je da tijekom izvođenja kaznenih udaraca tijekom prvenstva dolazi do minimalnih nepravilnosti. On je zauzeo visoki kriterij, visoku strogoću u ovome i postavio visoki kriterij općenito izvođenja kaznenih udaraca koji će se ubuduće morati primjenjivati jer će momčadi očekivati stroga pravila od strane sudaca', zaključio je Strahonja.