OBNOVA

Stade de France dobiva 'novo ruho' za Olimpijske igre

Bionic
Reading

U Parizu su u tijeku završne pripreme za Ljetne olimpijske igre koje će od održati 26. srpnja do 11. kolovoza, a među središnjim objektima bit će i Stade de France, atletsko borilište, koje će za Olimpijske igre dobiti obnovljeni izgled, piše AFP

Ovog će ljeta središnji gradski stadion biti poprište atletskjih podviga, no trenutno se na stazi Stade de France nalaze samo rovokopači.

Zatvoren za velika događanja od finala Svjetskog kupa u ragbiju krajem listopada, stadion u Saint-Denisu će ponovno otvoriti svoja vrata publici neposredno prije Olimpijskih igara u Parizu. Tribine od 80.000 mjesta trenutno su prazne, dok na stadionu rade renovatori, a na vrhu tribina su divovski ekrani veličine teniskog terena. Stade de France prolazi kroz najveću renovaciju od Svjetskog nogometnog prvenstva 1998. godine.

"Olimpijske igre ubrzale su renoviranje, koje je bilo više nego potrebno, ali možda ne bi bilo učinjeno u ovom trenutku da nije bilo Olimpijskih igara", rekao je za AFP Fabrice Reigner, šef odjela za upravljanje projektima stadiona.

Projekt je započeo 2020. godine kada su iskoristili prisilno zatvaranje zbog pandemije covida-19 i obnovili kontrolno mjesto i ažurirali sportsku i arhitektonsku rasvjetu.

U ljeto 2021. dva stalna ekrana, jedan u sjevernom, a drugi u južnom sektoru, zamijenjena su ekranima nove generacije, većim za pedesetak četvornih metara, a posebno s novom tehnologijom i boljom rezolucijom.

Diskretno smještene ispod krova, bijele sfere, koje je postavio operater Orange, sada stadionu osiguravaju pokrivenost 5G mrežom. Do sada su se radi stabilnosti opskrbe električnom energijom oslanjali na energiju koju proizvode dizelski agregati. Zahvaljujući stvaranju drugog izvora napajanja spojenog na mrežu, napajanje će nakon toga biti manje osjetljivo.

"To će biti čiste igre. Prestat ćemo koristiti generatore, koristit ćemo ih samo u ekstremnim slučajevima. Radit ćemo samo na obnovljivu energiju", kaže Fabrice Reigner.

Privatni konzorcij koji upravlja Stade de Franceom u državnom vlasništvu tek treba objaviti ukupan iznos za sve radove obnove.

Očišćena je i uklonjena stara atletska staza kako bi se izgradila posve nova ljubičasta staza površine 14.000 m2 koja će biti postavljena na proljeće. Ovaj podvig će zahtijevati precizan rad, koji će biti osiguran korištenjem lasera i 3D gradera.

"Mješavina asfalta i podloge je unutar milimetra da bi je World Athletics klasificirao kao Tip 1. Ovo nije standardna staza, ona je najviše kategorije", rekla je za AFP Maria Le Corre, odgovorna za renoviranje staze.

Staza je proširena na devet staza za trčanje s prethodnih osam, a zbog fluidnosti i televizijske produkcije poigrali su se i s rasporedom terena za skok s motkom, skok u dalj i troskok.