najbolji stižu u đakovo

Spektakl kakav se rijetko viđa: Hrvatska je domaćin povijesne Europske lige koja se održava u mjestima čije su ulice zadužile nogomet

21.02.2020 u 15:06

Bionic
Reading

Po prvi puta u povijesti bit će organizirana Europska liga uličnog nogometa, a jedan od gradova domaćina je Đakovo

Udruga MNK Certissa, Pannalicious i Rafael Spajić iz Đakova te udruga Ghetto Football iz Latvije, jedna od najvećih svjetskih udruga koja se bavi uličnim nogometom, organiziraju prvu Europsku ligu uličnog nogometa u kojoj će sudjelovati još devet partnerskih država.

Otvaranje Europske lige održat će se 21. ožujka u Barceloni te će se nastaviti i 1. travnja u Đakovu, dok će se finale odigrati 13. svibnja u Rigi. 'Ghetto Football Euro League 2020' održat će se u 11 različitih europskih država te će se sastojati od deset tri-na-tri turnira uličnog nogometa te jednog završnog turnira. 'Grand Prix' faze počet će krajem ožujka te će završiti krajem travnja.

Turniri će biti organizirani na mjestima koja su povijesno bitna za ulični nogomet te u manje razvijenim dijelovima grada kako bi se privukla pozornost na takozvana 'ghetto' područja u kojima nema puno kulturnih i sportskih zbivanja. Prije početaka nekih turnira, uz pomoć lokalnih organizatora, ekipa 'Ghetto Games' organizirat će i čišćenja tih područja.

Glavni su ciljevi ovoga projekta omogućiti uživanje u kvalitetnom uličnom nogometu te putovanja u druge europske države i upoznavanje ondašnje kulture. Statistički podaci pokazuju da je udruga 'Ghetto Games' kroz sport uspjela povezati različite grupe ljudi u glavnom gradu Latvije te sada žele takvu poruku o ujedinjenju proširiti i ostatkom Europe. Svaki partner projekta ima mogućnost slanja triju timova u tri različite europske zemlje. Shodno tome, na svakoj će se 'Ghetto Football Euro League 2020' pozornici nalaziti i međunarodni timovi koji će tamo skupljati bodove.

Osim toga, igrat će se bez sudaca, vodeći se poslovicom 'Igra bez sudaca, život bez sudaca'. Finale Europske lige održat će se 13. svibnja u Rigi s otvaranjem 12. sezone 'Ghetto Games' u kojoj će se 24 muška tima i 12 ženskih timova natjecati za pobjedu u cijeloj ligi. Muški će se timovi kvalificirati za finale po sljedećem principu: deset pobjednika iz svake 'Grand Prix' faze, 12 timova prema poretku te dva latvijska tima koja su dobila 'wild card'. Ženske timove odabire svaka udruga, odnosno svaka partnerska država.

Raspored turnira:

  • 21. ožujka – Barcelona, Španjolska
  • 28. ožujka – Milano, Italija
  • 1. travnja – Đakovo, Hrvatska
  • 4. travnja – Budimpešta, Mađarska
  • 11. travnja – Prag, Češka
  • 15. travnja – Bruxelles, Belgija
  • 18. travnja – Amsterdam, Nizozemska
  • 22. travnja – Kopenhagen, Danska
  • 25. travnja – Berlin, Njemačka
  • 29. travnja – Varšava, Poljska