DVORANSKO SP

Šok za najveću nadu hrvatske atletike; natjecanje tek počelo, ali za nju je već gotovo

01.03.2024 u 15:38

Bionic
Reading

Hrvatska višebojska rekorderka, 17-godišnja Varaždinka Jana Koščak, bila je prisiljena završiti nastup na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu nakon prve discipline petoboja, a razlog je ozljeda, objavili su iz Hrvatskog atletskog saveza putem društvenih mreža.

Koščak je završila prvu disciplinu, 60 m prepone, u kojoj je ostvarila rezultat od 8.51 sekundi i za to zaradila 1015 bodova, što joj je donosilo deveto mjesto u konkurenciji 12 petobojki.

Druga disciplina je bio skok u vis, u kojem svjetska juniorska rekorderka u sedmoboju ima odlične rezultate, ali se 17-godišnja Varaždinka nije pojavila na zaletištu. Prema još nepotvrđenim informacijama, na zagrijavanju je osjetila bol u nozi te se zbog toga odlučila povući iz natjecanja.

Nažalost, tako joj se na prvom velikom natjecanju u seniorskoj konkurenciji ponovila priča s prošlogodišnjeg Europskog juniorskog prvenstva u sedmoboju, na kojem je važila kao glavna favortkinja za zlatno odličje, ali je nakon tri discipline morala prekinuti nastup zbog ozljede.

Nažalost, svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u Glasgowu već je prvog dana natjecanja završio i nekadašnji juniorski prvak Europe na 800 m Marino Bloudek. On je u kvalifikacijama trčao 1:49.97 minuta, što mu je donijelo zadnje, 27. mjesto. Za plasman u polufinale, trebalo je trčati gotovo tri sekunde brže.

U petak će na bacalište izaći i posljednji hrvatski predstavnik i rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević. Na startnoj listi se nalazi 16 najboljih svjetskih bacača kugle. Mihaljević je aktualni europski prvak na otvorenom, a ima i dva uspješna nastupa na dvoranskim svjetskim prvenstvima: osvojenu broncu u Portlandu 2016. s hicem 20,87 m te četvrto mjesto iz Beograda 2022., kad mu hitac od 21,83 m nije bio dovoljan za odličje.

Finale u bacanju kugle će započeti u 21.20 sati po srednjoeuropskom vremenu.