kazalište snova

Šok i nevjerica; najavljeno je rušenje jednog od najpoznatijih nogometnih stadiona na svijetu

15.03.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Kultni Old Trafford, dom nogometaša Manchester Uniteda, nakon punih 112 godina postojanja odlazi u povijest. Čelnici kluba objavili su kako planiraju srušiti legendarno 'Kazalište snova' kako bi se na njegovom mjestu izgradilo novo, modernije i veće zdanje

Engleski mediji objavili su pomalo nevjerojatnu vijest o rušenju kultnog stadiona Old Trafford, doma nogometaša Manchester Uniteda koji doslovno postalo sinonim za nogomet diljem svijeta.

Čelnici Manchester Uniteda navodno najozbiljnije razmišljaju o rušenju Old Trafforda kako se na njegovom mjestu izgradilo novo, modernije i veće zdanje. Navijači Uniteda su u totalnom šoku jer je rušenje stadiona, koji je među najlegendarnijima na svijetu, radikalan način da se riješe trenutni problemi i ispune planovi o povećanju kapaciteta.

U ovom su trenutku na stolu tri opcije izgradnje novog Old Trafforda, a rušenje trenutnog zdanja samo je jedno od njih, ali je izazvalo buru reakcija. Naime, Old Trafford ima tradiciju dugu 112 godina i navijačima je teško prihvatiti da bi mogli ostati bez njega.

  • +14
Old Trafford, stadion Manchester Uniteda Izvor: Profimedia / Autor: Peter Richardson / robertharding / Profimedia

Prednost za United je što se u vlasništvu kluba nalazi dovoljno zemljišta da se u Stretfordu izgradi novi stadion koji bi zadovoljio sve potrebe 'crvenih vragova' na duže vrijeme. No, arhitekti i inženjeri su složni da je za takav zahvat potrebno srušiti Old Trafford...

Postoje i još neke opcije prema kojima bi se izvela djelomična rekonstrukcija i proširenje kapaciteta - jedna je izgradnja potpuno nove tribine, a druga je proširenje južne tribine iza koje prolazi željeznička pruga.

Tako bi se kapacitet stadiona sa sadašnjih 76.000 mjesta proširio na oko 90.000 sjedećih mjesta, a u Unitedu se nadaju da bi takva obnova Old Trafforda po etapama mogla biti uspješno realizirana. A sretni bi bili i navijači jer se vizura stadiona ne bi previše promijenila.

Old Trafford, stadion Manchester Uniteda Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

No, najveći problem predstavlja pitanje gdje igrati utakmice ako se Old Trafford sruši i započne izgradnja novog stadiona. U samom Manchesteru je sigurno da im City ne bi dozvolio igranje na Etihadu, a pogotovo u obzir ne dolazi igranje u obližnjem Liverpoolu.

Jedno od rješenja je 'preseljenje' u London gdje bi United mogao igrati na Wembleyju dok se izgradnja novog Old Trafforda ne završi...