sp nogometašica

Šok i nevjerica; Jamajčanke izbacile Brazilke i u mirovinu poslale legendarnu Martu

02.08.2023 u 14:49

Bionic
Reading

Nogometašice Jamajke priredile su veliko iznenađenje odigravši u susretu 3. kola F skupine Svjetskog prvenstva 0:0 protiv Brazila što im je bilo dovoljno za prvi plasman u osminu finala, dok Brazilke prvi put nakon 1995. nisu prošle skupinu

Brazilkama koje su 2007. bile svjetske doprvakinje, a 1999. godine su osvojile treće mjesto, trebala je pobjeda za plasman u osminu finala, dok je Jamajčankama bio dovoljan i remi.

Brazilke su veći dio susreta dominirale, imale su 68 % posjeda lopte, uputile su 17 udaraca, pri čemu osam u okvir gola, a njihove suparnice svega četiri, ali bez udarca u okvir, no nisu uspjele zabiti gol.

Junakinja susret bila je jamajčanska vratarka Rebbeca Spencer koja se istaknula s nizom obrana.

Ovime je završena i jedna velika karijera vjerojatno najbolje nogometašice svih vremena. Marta Vieira da Silva (37) ili jednostavno Marta završila je svoje igranje za reprezentaciju na svom šestom Mundijalu u karijeri. Šest puta je osvajala FIFA Zlatnu loptu za najbolju nogometašicu svijeta. S Brazilom ima srebro sa SP-a i dva je puta bila olimpijska viceprvakinja.

Jamajčankama je ovo tek drugi nastup na svjetskim prvenstvima i prvi plasman u osminu finala gdje će ih čekati pobjednik skupine H, netko iz trokuta Kolumbija, Njemačka i Maroko.

  • +14
Jamajka - Brazil; SP za nogometašice, 2.8.2023. Izvor: EPA / Autor: JOEL CARRETT

U drugom susretu skupine Francuska je sa 6-3 pobijedila Panamu osvojivši prvo mjesto u skupini.

Panama je šokirala "Les Bleues", nakon što je Marta Cox zabila za 1-0 već u drugoj minuti. Međutim, Francuskinje su do kraja poluvremna zabile četiri gola, a u nastavku još dva.

Tri gola za Francusku je zabila Kadidiatou Diani (28, 37-11m, 52-11m), a među strijelce su se upisale i Maelle Lakrar (21), Lea Le Garrec (45+4) i Vicki Becho (90+7), dok su za Panamu zabile i Yomira Pinzon (64-11m) i Lineth Cedeno (87).

Francuska je osvojila prvo mjesto u skupini sa sedam bodova, Jamajka je druga s pet bodova, na trećem mjestu je Brazil sa četiri boda, dok je Panama posljednja bez bodova.

U četvrtak su na rasporedu posljednja dva susreta u skupini H, Južna Koreja - Njemačka, te Kolumbija - Maroko nakon čega će biti poznati svi parovi osmine finala.