Liga nacija logo sponzori

SPLIT ZA ZABORAV

Službenu utakmicu s Nizozemskom Hrvati nisu odigrali 25 godina

  • B.T./Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2023 18:02
  • Objavljeno 11.06.2023 u 10:09
Bionic
Reading

Polufinalni ogled Lige nacija između Nizozemske i Hrvatske, koji je na rasporedu 14. lipnja u Rotterdamu, bit će treći međusobni ogled "Oranja" i "Vatrenih".

Svaka reprezentacija ima po jednu pobjedu, uz 4-2 razliku pogodaka za Nizozemce.

Prvi put hrvatska i nizozemska reprezentacija stajale su na suprotnim stranama terena u susretu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. "Vatreni" su na Parku prinčeva pred 45.500 gledatelja slavili sa 2-1.

Bio je to dan kada je "mala" Hrvatska šokirala svijet osvojivši u svom premijernom nastupu na Svjetskom prvenstvu broncu.

"U Francusku smo ispraćeni s velikom skepsom i rijetki su vjerovali da možemo napraviti puno. Na kraju smo iznenadili mnoge i na to sam iznimno ponosan. To je bio uspjeh koji je mobilizirao cijelu zajednicu i donio veliko zadovoljstvo. Kada sam najtužniji sjetim se 98. I opet sam sretan, rekao je, nažalost danas pokojni, izbornik Miroslav Blažević u jednom o svojih razgovora.

Hrvatska je povela golom Roberta Prosinečkog u 13. minuti, izjednačio je Boudewijn Zenden u 22. minuti, a pobjednički gol za Hrvatsku zabio je Davor Šuker u 36. minuti. Bio je to njegov šesti gol na prvenstvu čime je postao najbolji strijelac SP-a.

"I dalje me boli glava kada se toga sjetim. Htjeli smo pokazati svijetu što možemo. Bio je to sjajan turnir. Željeli smo pobjedu protiv Hrvatske, ali slomio nas je poraz u polufinalu od Brazila," prisjetio se u jednom razgovoru nizozemski veznjak Edgar Davids, koji je u Francuskoj bio uvršten u najbolju momčad prvenstva.

Drugi i posljednji put "Vatreni" i "Oranje" su igrali u prijateljskom susretu u veljači 2008. u Splitu.

Nizozemci su bili uvjerljivi, slavili su s 3-0 golovima Johna Heitinge (10), Klaasa Jana Huntelaara (37) i Jana Vennegora Of Hesselinka (89).

Hrvatsku je tada vodio Slaven Bilić, a na drugoj strani je sjedio Marco van Basten.

Za Hrvatsku je od prve minute igrao Luka Modrić, koji i danas predvodi "Vatrene". Branio je Stipe Pletikosa, a u prvih 11 bili su i Dario Šimić, Josip Šimunić, Robert Kovač, Vedran Ćorluka, Niko Kovač, Darijo Srna, Niko Kranjčar, Mladen Petrić i Eduardo. U nastavku su zaigrali i Ivan Rakitić, Ivica Olić, Danijel Pranjić, Marko Babić, Jerko Leko i Dario Knežević.

HRVATSKA - NIZOZEMSKA 2-1 (11. srpnja 1998.)

Pariz. Stadion Park prinčeva - 45.500; Sudac: Epifanio Gonzales Chavez (Paragvaj);

Strijelci: 1-0 Prosinečki (13), 1-1 Zenden (21), 2-1 Šuker (35)

Žuti kartoni: Jurčić, Štimac, Asanović, Stanić / Davids

Hrvatska: Ladić - Bilić, Štimac, Soldo - Stanić, Prosinečki (od 79. Vlaović), Jurčić, Asanović, Jarni - Boban (od 86. Tudor) - Šuker. Izbornik: Miroslav Ćiro Blažević.

Nizozemska: Van der Sar - Zenden, Stam, F. De Boer, Numan - Davids, Jonk, Cocu (od 46. Overmars) - Seedorf - Kluivert, Bergkamp (od 58. Van Hooijdonk). Izbornik: Guus Hiddink

HRVATSKA - NIZOZEMSKA 0-3 (6. veljače 2008.)

Split. Stadion Poljud - 34.000 gledatelja; Sudac: Cesar Muniz Fernandez (Španjolska)

Strijelci: 0-1 Heitinga (9), 0-2 Huntelaar (37), 0-3 Venegoor od Hesselink (89)

Žuti kartoni: Ćorluka, Srna, R. Kovač / Heitinga, Huntelaar, De Zeeuw

Hrvatska: Pletikosa - Ćorluka, Šimić  (od 46. Pranjić), R. Kovač 5 (od 70. Knežević), Šimunić - Srna (od 86. Babić), N. Kovač  (od 70. J. Leko), Modrić, Kranjčar (od 46. Olić) - Petrić, Eduardo (od 70. Rakitić). Izbornik: Slaven Bilić

Nizozemska: Van der Sar - Melchiot (od 71. De Jong), Heitinga, Mathijsen, De Cler - De Zeeuw, Van Bronckhorst - Sneijder, Van der Vaart (od 84. V. of Hasselink), Babel (od 55. Afellay) - Huntelaar (od 75. Emanuelson). Izbornik: Marco van Basten

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal