sp u skijaškim letovima

Slovenski letači 'preletjeli' konkurenciju i obranili naslov svjetskih prvaka

28.01.2024 u 17:31

Bionic
Reading

Slovenska muška reprezentacija obranila je naslov momčadskog svjetskog prvaka u skijaškim letovima uvjerljivom pobjedom na letaonici Kulm u austrijskom Bad Mitterndorfu

Momčad koju su činili Lovro Kos, braća Peter i Domen Prevc te Timi Zajc u osam je skokova sakupila 1615,4 bodova te drugoplasiranu reprezentaciju Austrije nadmašila za 26,5 bodova.

Slovenci su u prva četiri skoka napravili veliku prednost, koju su uspjeli sačuvati u drugom dijelu natjecanja, unatoč teškim uvjetima zbog nepovoljnog vjetra, s kojima su se najviše mučili skakači iz treće skupine. U njoj je Domen Prevc uspio poletjeti do 194 metra i time je Timiju Zajcu za zadnji skok u natjecanju donio gotovo 50 bodova prednosti pred Austrijancima.

Brončanu medalju je s 1549,9 bodova osvojila Njemačka, koju je predvodio sjajni Andreas Wellinger, osvajač srebrnog odličja u pojedinačnoj konkurenciji.

Prije dvije godine u norveškom Vikersundu slovenska reprezentacija je došla do prvog momčadskog naslova svjetskog prvaka u letovima, a u odnosu na tu momčad samo je jedna promjena bila u sastavu, jer je ozlijeđenog Anžea Lanišeka zamijenio Lovro Kos.

Norveška, koja je s pet zlatnih odličja, jednim srebrom i dvije bronce najuspješnija reprezentacija na momčadskim natjecanjima na svjetskim prvenstvima, prvi je put ostala bez medalje završivši na četvrtom mjestu. 

SP u skijaškim letovima, momčadski

  • 1. Slovenija 1615,4 bodova
  • 2. Austrija 1588,9
  • 3. Njemačka 1549,9
  • 4. Norveška 1502,9
  • 5. Japan 1493,0