ep u rukometu

Slovenci nakon 24 godine pobijedili Dance; 'fantje' će se boriti za peto mjesto u Europi

23.01.2024 u 22:34

Bionic
Reading

Rukometaši Slovenije kreirali su senzaciju te pobijedili Dansku 28:25 u posljednjem kolu druge faze Europskog prvenstva u Njemačkoj

Veliku pobjedu Slovenaca ne umanjuje činjenica da su aktualni svjetski prvaci Danci već osigurali plasman u polufinale ovog Europskog prvenstva i ova im je utakmica rezultatski bila nevažna.

Na kraju su Slovenci slavili 28:25, prva im je to pobjeda protiv Danaca nakon čak 24 godine. Ovom su pobjedom ujedno Slovenci osigurali treće mjesto u skupini te će se boriti za peto mjesto na ovom Europskom prvenstvu.

Sloveniju su do pobjede predvodili Kristjan Horžen sa šest golova i Aleks Vlah s pet golova. Niclas Kirkelokke i Lukas Jorgensen zabili su po šest golova za Dance.

Ogled između Švedske i Norveške također nije imao natjecateljski naboj, na koncu je završio uvjerljivom norveškom pobjedom 33:23. Kod pobjednika najefikasniji je bio Alexandre Blonz s jedanaest golova, dok je kod poraženih Lukas Sandell zabio četiri gola.

U prvoj utakmici posljednjeg kola skupine II drugog kruga natjecanja na Europskom prvenstvu rukometaša Nizozemska i Portugal su u Hamburgu igrali 33:33 (17:15).

  • +5
Slovenija - Danska, EP rukomet, 23.1.2024. Izvor: EPA / Autor: FABIAN BIMMER

Za prvi i jedini bod Nizozemaca u ovoj fazi natjecanja najzaslužniji je bio Rutger ten Velde sa sedam golova, dok su Martim Costa i Luis Frade postigli po osam golova za Portugal.

Na vrhu skupine je Danska koja je s maksimalnih osam bodova osigurala prvo mjesto i prolazak u polufinale, a u polufinale će s druge pozicije i branitelj naslova Švedska koja će u toj fazi natjecanja igrati protiv Francuske koja je osigurala prvo mjesto u skupini I.

Standings provided by Sofascore