SKUPŠTINA I SPORNO PISMO

Skansi 'oprao' Platinija i Uefu, Mamić šokiran!

11.03.2013 u 12:58

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni savez, kao što je i najavljeno, održao je redovnu skupštinu u zagrebačkom hotelu Hilton na kojoj je bilo vrlo zanimljivo i burno

Na skupštinu je stigao izaslanik Michaela Platinija, inače član izvršnog odbora Uefe Grigorij Surkis. Nakon pisma Platinija premijeru Milanoviću, koje je prije dva tjedna objavljeno na sjednici Izvršnog odbora HNS-a, za ponedjeljak se očekivao i odgovor. Treba reći kako je predsjednik HNS-a Davor Šuker na skupštinu stigao unatoč virozi i povišenoj temperaturi.

Uvodni govor predsjednika HNS-a Šukera prenosimo u cijelosti:

Poštovane dame i gospodo!

Sportska 2012. godina donijela je puno toga u nogometnom organizaciji, mnogi će reći da je bila burna, no nažalost okolnosti - posebno gospodarske, označit će put kojim smo išli. Moram iskoristiti ovu prigodu i zahvaliti se gospodinu Vlatku Markoviću koji je danas svoj mandat u potpunosti zaokružio i postavio visoke standarde za sve nas koji danas djelujemo u nogometnoj organizaciji.

Kao prvo, tijekom svog 12-godišnjeg razdoblja upravljanja HNS-om, gospodin Vlatko Marković je s A-reprezentacijom od mogućih sedam završnica nogometnih prvenstava poveo HNS na tri europska i dva svjetska prvenstva, što predstavlja izuzetnu uspješnost, ali i veliku obavezu i odgovornost kako za mene tako i za sve moje suradnike.

Davor Šuker, predsjednik HNS-a
I kao drugo - ta vrsta uspješnosti stvorila je odlične temelje za ukupno stabilno poslovanje Saveza za koji se nadam da ćemo ga povesti na još višu razinu uspješnosti.

davor šuker
Zahvaljujemo se našim reprezentativcima i našem izborniku Igoru Štimcu na postignutim uspjesima u dosadašnjim kvalifikacijama za Brazil 2014., ali ih pozivam da tu rezultatsku zimnicu povećaju u sljedećoj utakmici u Zagrebu protiv reprezentacije Srbije
I prošla kalendarska godina bila je u znaku nogometa - s plasmanom na završnicu Eura 2012., naša A nogometna reprezentacija osigurala je u izuzetno teškim gospodarskim okolnostima uvjete o kojima mnogi u hrvatskom sportu mogu samo sanjati. Zato se zahvaljujemo našim reprezentativcima i našem izborniku Igoru Štimcu na postignutim uspjesima u dosadašnjim kvalifikacijama za Brazil 2014., ali ih pozivam da tu rezultatsku zimnicu povećaju u sljedećoj utakmici u Zagrebu protiv reprezentacije Srbije. Danas ćemo poslušati rezultate financijskog poslovanja, ali za nas kao nogometnu kuću najvažniji su rezultatski svih uzrasta kojih i u prošloj godini nije nedostajalo, a posebno smo ponosni domaćinstvom Uefa Futsal Eura 2012. koje se u veljači odigralo u Zagrebu i Splitu.
Puno se govori i piše o našem sportu koji je upravo zahvaljujući medijima i interesu ukupne, a ne samo nogometne javnosti, postao ovako velikim kao što je danas.

Koristim ovu prigodu da sve vas koji ste danas u nogometnoj organizaciji i posebno sve vas predstavnike medija pozovem da nam pomognete u organizaciji jedne od najzahtjevnijih kvalifikacijskih utakmica - ove koja slijedi u Maksimiru, da istu vratimo u sportske okvire.
Jedini je interes Nogometnog saveza onaj interes koji želimo ostvariti na nogometnom terenu, jedino što želimo je imati navijače na tribini koji će vjerno navijati za svoju reprezentaciju bez obzira na protivnika.

Nosio sam hrvatsku zastavu na svojim leđima nakon najvećih pobjeda i postignutih golova za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, no vjerujte sve činim da u okviru fair-playa i respekta - utakmica koju igramo bude prilika za ovu generaciju da jednako tako našu zemlju i sve njene građane razveseli sjajnim sportskim rezultatom. Kao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza uvjeren sam da će svi koji će biti na stadionu Maksimir dati punu podršku svojoj reprezentaciji, no molim sve da bez obzira na tragične događaje u Domovinskom ratu, na naše teške i velike žrtve - da se zajedno uzdignemo i pokažemo respekt prema sportskom protivniku. Pokažimo zajedništvo i dostojanstvo, što očekujem prije svega od svih uposlenika i djelatnika u nogometu, vas nogometnih dužnosnika, svih službenih osoba, a posebno nogometašica i nogometaša svih uzrasta.

HNS
član izvršnog odbora Uefe Grigorij Surkis
Svojim ponašanjem moramo vratiti dostojanstvo i ugled našem sportu koji su ozbiljno narušeni proteklih godina.
Stoga upravo vas - članove Skupštine i Izvršnog odbora HNS-a - molim, ali i obavezujem da činite sve na afirmaciji našeg sporta, da zaboravimo sve nesuglasice i da zajedno krenemo ka novim uspjesima kojih nije nedostajalo, ali je nedostajalo ljudske korektnosti i ljubavi bez koje naš NOGOMET ne može dalje.

Hvala vam na dosadašnjem povjerenju i molim vas da svojim aktivnim djelovanjem u nogometnoj organizaciji stvarate sve uvjete u natjecanjima na svim razinama - kako bi mogli našoj djeci i dalje biti uzori i kako bi zajedno s Vladom Republike Hrvatske i svim gradovima krenuli ka boljoj i uređenijoj infrastrukturi i boljoj i uređenijoj nogometnoj organizaciji.
BUDIMO PONOSNI!!!


'Uefa je poslala najjače ljude. Svi su tu osim Michela Platinija kako bi se osiguralo da na utakmici protiv Srbije ne bude problema. Bolje ovako, nego da se poslije pitamo zašto se ništa nije poduzimalo. Dolazak Grigorija Surkisa samo je potvrda kakav ugled uživamo. Ovom prilikom pozivam navijače da ispune sve hrvatske trgove, nema potrebe paliti atmosferu uoči utakmice protiv Srbije, jer ona je ionako već dosta napaljena', kazao je izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić

Član izvršnog odbora Uefe Grigorij Surkis, produžena ruka Platinija, kazao je između ostalog:
'Ovdje sam po nalogu Michela Platinija i čestitam vam na ovom skupu. Stigli smo do kritične točke jer se govori o udaljavanju vaše reprezentacije iz svih natjecanja. Izvršni odbor Uefe je zabrinut jer su utakmice hrvatskih predstavnika popraćene nasiljem i neredima. Glavni uzrok nerješavanja problema je odsutnost i odgovornost najviše vladine razine. Ove Platinijeve riječi nisu slučajne i nadam se da će probuditi hrvatska državna tijela te da će ona uzeti inicijativu u svoje ruke. Uefa će vam pomoći u rješavanju svih problema', rekao je .

Da na skupštini bude jako zanimljivo, pobrinuo se i Petar Skansi, pomoćnik ministra za znanost, obrazovanje i sport Željka Jovanovića, koji je pročitao pismo koje su u ime Vlade RH, a po nalogu Premijera, predsjedniku UEFA-e Michaelu Platiniju poslali ministri Željko Jovanović i Rajko Ostojić

'Iskreno, nisam htio dulje govoriti, ali s obzirom na to da je gospodin Surkis otvorio polemiku, moram odgovoriti. Posebno mi se dopao uvodni dio govora predsjednika jer je lijep, emotivan i konstruktivan. Vlada je prepoznala važnost borbe protiv nasilja i Vlada i dalje inzistira na provođenju zakona, jer je to jedini način rješenja problema. Zato nam je nevjerojatan odnos HNS-a koji prebacuje odgovornost na Vladu. Ekspanzija rasizma i nasilja problem je u čitavoj Europi i to često nema puno veze sa sportom. Ne slažemo se s potenciranjem tog aspekta od strane gospodina Platinija, posebno u vrijeme korupcijskih afera koje potresaju Uefu. Ne slažemo se s tezom da sudbina nogometa ovisi o Vladi, već o HNS-u, jer je on organizator natjecanja. Stoga, pismo gospodina Platinija premijeru Zoranu Milanoviću smatramo diplomatski neprimjerenim potezom', kazao je Skansi.

Davor Šuker i Grigorij Surkis

Skansi je još napomenuo kako će od ljeta svi domaći klubovi morati imati povjerenika za sigurnost te kontrolnu sobu, a do 2014. videonadzor te naravno već spominjani brojač ulaznica.

ZDRAVKO MAMIĆ
Ne vjerujem da je premijer Milanović napisao ovo pismo. Pa on je nekad bio diplomata u Bruxelessu, ne vjerujem da je napravi ovakav diplomatski gaf....

Nakon što je Skansi pročitao Milanovićevo pismo i kada je došlo do polemike, riječ je uzeo Zdravko Mamić koji nije želio prihvatiti činjenicu da je pismo napisao premijer Zoran Milanović

'Surkis je pokazao koliko je Uefi stalo do svoje djece. Iskreno, ne vjerujem da je premijer Milanović napisao ovo pismo. pa on je nekad bio diplomat u Bruxelessu, ne vjerujem da je napravio ovakav diplomatski gaf. Slažem se s doministrom Skansijem da cijela Europa ima probleme, ali nam to ne može biti opravdanje. Sve što smo dosad imali u suradnji s Uefom bilo je prijateljstvo i zajedništvo, ovakav gaf prema uglednom gostu nije bio potreban. Dinamo je 86 puta kažnjen od Uefe u europskim natjecanjima. Ja se kao Hrvat ispričavam Uefi i Platiniju zbog govora koji je prezentiran kao pismo premijera Milanovića. Prije dolaska ove vlasti, smijenjen je Vlatko Marković, a znate li zašto? Zato što je politika uplela i sve nas je ovdje htjela maknuti', kazao je Mamić dodavši:

'Prenesite Platiniju da volimo Uefu, Hrvatska je nogometna velesila, a naši navijači su ponos europske obitelji. Imamo problema s marginalnim grupama koje imaju sve države i nažalost mi u HNS-u imamo problema s politikom. Sramim se, gospodine Surkis, što ste u pismu Milanovića dobili ovakav diplomatski odgovor od kojeg se ograđujem. Oni žele ovdje postaviti svoje ljude.'

'Mi nemamo problem s navijačima, oni su naš ponos nego s grupama huligana. Molim vas, ne ostavljajte nas na cjedilu, nećemo vas osramotiti. Ne ostavljajte nas zbog te marginalne skupine huligana. Shvatite da smo mi od strane najviših hrvatskih dužnosnika kao što su Ivo Josipović i Željko Jovanović proganjani kao u najgora vremena.'

Zdravko Mamić na skupštini HNS-a