varali su?

Skandal potresa Formulu 1; jednoj od najvećih momčadi prijeti izbacivanje iz natjecanja

18.10.2019 u 08:53

Bionic
Reading

Prema pisanju švicarskog dnevnog lista Blick F1 momčad Renaulta je pod istragom Svjetske automobilske federacije (FIA) zbog ugrađenog automatskog podešavanja balansa kočnica. FIA je pokrenula postupak protiv Renaulta jer je utvrđeno kako je francuska momčad na utrci za Veliku nagradu Japana, ali i vrlo vjerojatno i na onim prije nje, koristila nelegalni sustav kočenja...

Nakon utrke u Suzuki FIA je zaplijenila razne dijelove Renaultovih bolida, među ostalim i volane, koji su odmah poslani u Europu kako bi ih članovi stručnih tijela FIA-e detaljno pregledali i utvrdili kako je ova velika momčad 'varala' konkurenciju.

Naime, u normalnim uvjetima, ovisno o tipu zavoja i potrošnji guma, vozači moraju ručno podešavati silu kočenja na volanu prema prednjoj ili zadnjoj osovini. Automatsko podešavanje balansa kočnica omogućava ravnotežu ovisno od položaja nagiba bolida i staze.

FIA je i službeno pokrenula postupak te se određeni dijelovi Renaultovih bolida, među kojima je i volan, ispituju, a presudu bi mogli objaviti već tijekom vikenda.

Ako se utvrdi krivnja momčadi Renaulta, francuska momčad će ostati bez devet bodova koliko su njihovi vozači osvojili u Japanu (Daniel Ricciardo osam, Nico Hulkenberg jedan).

  • +5
Formula 1, VN Japana Izvor: EPA / Autor: DIEGO AZUBEL

No, to je kazna ako se dokaže da su varali samo u Suzuki, ali FIA sad provjerava i cijelu dosadašnju sezonu, a ako se pokaže da su ovaj sustav koristili na više utrka prijeti im gubitak svih 77 bodova, velika novčana kazna, pa čak postoji i mogućnost izbacivanja iz natjecanja!

Prije 35 godina momčad Tyrrella je također uhvaćena u prevari. Oni su 1984. godine nedozvoljeno ubrizgavali olovo u rezervoar za gorivo. Zato su bili diskvalificirani na godinu dana i svi bodovi su im bili oduzeti.