POMELI SMO IH...

Sjećanje Dinamovog junaka na rušenje Bayerna i Maiera

28.09.2015 u 12:32

Bionic
Reading

Zvuči neobično, ali je točno: Dinamo u međusobnom omjeru ima pozitivan skor s Bayernom, a taj podatak može zahvaliti svojoj zlatnoj generaciji iz šezdesetih godina koja je Bayern u Münchenu deklasirala s 4:1

U četvrtfinalu Kupa velesajamskih gradova, na putu za svoj prvi europski finale, Dinamo je u ožujku 1963. išao u München. Čekao je Bayern, a putovali se kao i obično vlakom.

'To su bila zlatna, romantična vremena,' počinje za tportal dvostruki strijelac s tog dvoboja (1:4 u Bavarskoj, u uzvratu mirnih 0:0) Slaven Zambata...

'U klubu su nas uvijek čekale kolektivne putovnice i ta putovanja vlakom su bile prave avanture. Momčad se na njima zbližavala, spavali smo u vagonima, imali fantastičnu atmosferu. Danas putuju avionima po sat, dva; mi smo nekada i u Split išli dva dana ranije. Pa se dogovorimo s kondukterom da nas ostavi još malo da spavamo na kolosijeku, ali netko nas oda i Hajdukovi navijači nas odmah dođu buditi,' uz smijeh se prisjeća legendarni sinjski napadač, s 15 golova još uvijek vodeći Dinamov europski strijelac.

'Protiv Bayerna smo tada odigrali jednu od naših najboljih utakmica vani uopće. Dobili smo te sezone u gostima i Porto i Ferencvaroš, koji su tada bili bolje momčadi; ali pobjeda u Njemačkoj uvijek je bila velika stvar. Pogotovo onako... Jedna od utakmica kad ti sve krene, pomeli smo ih. Oni su tek bili u izgradnji, malo kasnije će im Čajkovski i Zebec izgraditi europski renome, ali već protiv nas su igrali neki od njihovih slavnih igrača,' prisjeća se Zambata.


Jednom od najvećih, njemačkom golmanu stoljeća Seppu Maieru zabio je Zambata prva dva gola te 1963. Jerković i Kobešćak povisili su u nastavku na 0:4, a Brecht je smanjio u završnim minutama. Idući put Bayern je doma u Europi četiri gola dobio - lani od Reala. Dinamu je nastavak sezone donio trijumf protiv Ferenca i - poraz u finalu od Valencije kojega Zambata nikada neće preboljeti.

'Igrali smo tu sezonu sjajno, mogli smo uzeti dva europska trofeja u razmaku od četiri godine... Na žalost u finalu, nakon što sam zabio, otišla mi je zadnja loža i više nisam mogao igrati. I Lamza je bio ozlijeđen i u nastavku su nam okrenuli na 1:2 u Zagrebu. U Španjolskoj smo imali jednu sjajnu priliku da im zapaprimo, ali nismo zabili, pa su nam oni opet pred kraj zabili dva i proslavili pred punim stadionom koji je bio cijeli u narančastom... Šteta,' sjeća se gospoodin Zambata vremena koja se neće ponoviti.

'Danas je situacija obrnuta. Samo pogledajte budžete Bayerna i Dinama i u njima leže svi odgovori. Ali ipak, ja sam uoči utorka umjereni optimist. Nogomet nije egzaktna znanost i ako se ponovi 'šifra Arsenal' u glavama igrača možda mogu šokirati i Bayern. Najteže je, sjećam se toga dobro, igrati utakmice koje moraš pobijediti, a i sigurno će Nijemci biti malo opušteniji. Dobrom, pametnom igrom Dinamo može iznenaditi. Današnji napadači? Pjaca i Soudani su najopasniji, ostali dolaze, a očekujem dobru predstavu i od mladog Ante Ćorića koji može jako, jako puno,' završava za tportal jedan od najboljih napadača u Dinamovoj povijesti.