GRANICA LUDOSTI

Senzacija: Baumgartner će skočiti s ruba svemira

22.01.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Felix Baumgartner u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu najavio je pokušaj širenja granica aeronautičkih istraživanja kao prvi čovjek u povijesti koji će svojim tijelom postići brzinu veću od brzine zvuka

Baumgartner će se u kapsuli pričvršćenoj za balon napunjen helijem podići u gornji sloj stratosfere do visine od najmanje 36.576 metara i odjeven u svemirsko odijelo iskočiti iz kapsule te padati slobodnim padom pri čemu bi mogao postići brzinu veću od jednog maha – više od 1225 km/h – prije no što se padobranom spusti na zemlju. Ukoliko bude uspješna, misija Red Bull Stratos postavit će četiri svjetska rekorda, a podaci koje će zabilježiti vodeći svjetski znanstvenici mogli bi dovesti do novih standarda sigurnosti u aeronautici i povećati mogućnosti ljudskog leta.

Umirovljeni pukovnik američkih zračnih snaga Joseph Kittinger, koji je 1960. godine skočio s visine od 31.330 metara otvorivši time vrata svemirskim istraživanjima, a čiji će rekord Baumgartner pokušati oboriti, predstavio je austrijskog letača medijima na sastanku s novinarima u New Yorku.

'U posljednjih pedeset godina bilo je više pokušaja obaranja rekorda koji sam postavio, a mnogi su od njih završili tragično', izjavio je Kittinger. 'No vjerujem da će misija Red Bull Stratos uspjeti zahvaljujući našim mnogobrojnim prednostima, izvanrednom timu, požrtvovnosti Red Bulla i izuzetnoj vještini Felixa Baumgartnera.'

Kittinger, Baumgartner (najpoznatiji kao prvi čovjek koji je posebno dizajniranim krilima 2003. godine preletio La Manche), medicinski direktor misije Red Bull Stratos, dr. Jonathan Clark i tehnički direktor Art Thompson ukratko su predstavili projekt koji će biti realiziran u Sjevernoj Americi tijekom 2010. godine.

'Ovo je doista korak u nepoznato. Nitko ne može točno predvidjeti kako će ljudsko tijelo reagirati kada postigne brzinu veću od brzine zvuka', izjavio je Baumgartner. 'No to moramo doznati. Svemirski programi u budućnosti moraju predvidjeti spašavanje pilota i astronauta iskakanjem u slučaju opasnosti, čak i kada se nalaze na velikoj visini.'

Clark, koji je kao kirurg sudjelovao u šest misija Space Shuttlea, potvrdio je da će podaci prikupljeni tijekom ove misije biti prenijeti znanstvenoj zajednici te naglasio da bi to trebalo pomoći da se napokon uspostave dugo očekivani medicinski protokoli. 'Mislim da će jedan od najvažnijih učinaka misije Red Bull Stratos biti inspiracija koju će ovaj projekt donijeti mlađim naraštajima. Ono što Felix radi podsjeća na prve astronaute i kozmonaute', izjavio je Clark.

U suradnji s tvrtkom Riedel Communications, Red Bull Stratos osigurao je tehničku podršku u obliku sofisticirane komunikacijske opreme koja će omogućiti televizijski prijenos misije Red Bull Stratos uživo. Prijenos će se moći pratiti i putem webcasta Microsoft Silverlight.

Misija će se također prenositi i putem mobilnih platformi uz pomoć aplikacije dostupne na Nokijinom internetskom servisu Ovi. BBC će napraviti 90-minutni dokumentarni film koji će se ekskluzivno emitirati na National Geographic Channelu u SAD-u, a nacionalnim će TV postajama diljem svijeta biti dostupan u distribuciji BBC Worldwide.