JUNIORSKA EUROLIGA

Šarić i Mavra predvode mlade 'mrave' u Istanbulu

09.05.2012 u 15:59

Bionic
Reading

Juniorski sastav Košarkaškog kluba Zagreb u četvrtak će u Istanbulu odigrati prvu utakmicu ovogodišnjeg izdanja završnice Nike international juniorskog turnira Eurolige

Nakon prošlogodišnjeg osvajanja tog turnira u Barceloni, kad je Dario Šarić ovjenčan MVP naslovom, a suigrač mu Mario Hezonja izabran u najbolju petorku natjecanja, trener juniora Zagreba Denis Bajramović ove je sezone morao povesti svoje talentirane košarkaše kroz kvalifikacije kako bi stekli pravo igranja na završnici u Istanbulu.

I to su Bajramović i njegovi puleni na turniru u Rimu učinili na impresivan način, predvođeni fantastičnim igrama Darija Šarića i Dominika Mavre, a bez bolesnog Maria Hezonje, i to tako što su osvojili turnir nadvisivši Fenerbahce Ulker u finalnoj utakmici. Rimski uspjeh donio im je olakšanje jer, za razliku od sezone prije, juniorska momčad Zagreba direktno se plasirala na završni turnir osam najboljih juniorskih sastava i nije joj bila potrebna pozivnica. Sve utakmice po skupinama igrat će se u Abdi Ipekci Areni, dok će se finalni dvoboj odigrati u velebnoj Sinan Erdem Areni kao predigra završnice seniorskog Finale Foura Eurolige.

Trener Denis Bajramović će sa svojim igračima prvu utakmicu odigrati protiv domaćeg sastava Fenerbahce Ulkera i to bi mogla ključna utakmica za plasman na čelnu poziciju skupine B koja vodi u finale.

'Igrali smo s njima u finalu turnira u Rimu i, iako smo relativno uvjerljivo pobijedili, ta utakmica je mogla otići i na njihovu stranu, ali Šarić i Mavra su odigrali na takvoj razini da to oni nisu mogli pratiti. Mi smo ionako momčad koja igra dobro ako dobro igraju Šarić i Mavra. Vidi se da su oni sad već u punom seniorskom pogonu i oni su ti koji svoje suigrače čine kvalitetnijima. Ako oni odigraju dobro, možemo dobiti svakog suparnika, a ako neće, od svakog možemo i izgubiti', tvrdi trener juniora Zagreba Denis Bajramović i dodaje:

'Fenerbahce, za razliku od selekcije Kine i Žalgirisa, poznajemo jako dobro i nadam se da ćemo pobjednički započeti turnir u Istanbulu. U drugoj skupini su sigurno najbolji sastavi Lietuvos Rytasa i Crvene zvezde. Mi ne idemo u Istanbul na turizam ili natjecanje u jedenju baklava, imamo svoje ambiciji, a hoćemo li ih ostvariti, to ćemo tek vidjeti.'

Valja istaknuti da će, za razliku od Barcelone i Rima, sastav Denisa Bajramovića biti značajno oslabljen jer nedostajat će dva člana prve petorke, bolesni bek šuter Mario Hezonja i krilni centar Marko Milekić, koji je samo dan prije odlaska u Istanbul slomio ruku.

Najkorisniji igrač prošlogodišnjeg turnira u Barceloni Dario Šarić ponovno će biti jedna od najsjajnijih zvijezda NIJT-a, a o svojim očekivanjima kaže:

'U svaku ćemo utakmicu ući da odigramo što bolje i pobijedimo, a onda ćemo vidjeti kamo će nas to odvesti. Ima jako puno dobrim momčadi i igrača na turniru, s nekima smo se već susretali, a s nekima nismo, sigurno je da neće biti lako. Meni bi, nakon razočaranja koje smo doživjeli s prvom momčadi, kad nismo uspjeli izboriti doigravanje domaćeg prvenstva, jako puno značio dobar rezultat u Istanbulu.'

Šarićev suigrač i njegov partner na liderskim pozicijama momčadi playmaker Dominik Mavra sličnog je razmišljanja.

'Utakmice će biti teške i zahtjevne, ali mi u svojim glavama imamo viziju što i kako trebamo napraviti za uspješan rezultat. Svjesni smo svojih kvaliteta i na nama je samo da to pokažemo i potvrdimo na parketu. Nadam se da ćemo se iz Istanbula vratiti uzdignutih ruku', tvrdi Mavra

Pouzdani bek šuter Mateo Jurković još je konkretniji:

'Spremni smo i odlazimo u Istanbul odigrati najbolje što možemo. Šteta što nam je u zadnji čas otpao i Miki Milekić, ali što je, tu je. Neće biti lako jer u našoj skupini su i Fenerbahce i Žalgiris, jako dobre momčadi, a Kinezi su nepoznanica s dva centra od 15 centimetara visine.'

U drugoj skupini je najbolji Lietuvos Rytas i mislim da su oni, uz nas, prvi favoriti turnira jer imaju jednog izuzetnog igrača na poziciji playa. Taj mali je 1996. godište, ali svima je napravio nered, no mi se prvo trebamo koncentrirati na utakmice u našoj skupini.

Bez obzira na rezultat iz Istanbula već sad se može konstatirati da je juniorski sastav, nakon uspješne prošle sezone, napravio još jedan iskorak naprijed jer, osim što su se svojim igrama i rezultatima direktno plasirali na završnicu Eurolige u Istanbulu, juniori Zagreba će ove godine, nakon što su prošle sezone ispali na četvrtfinalnom turniru, napasti i naslov juniorskih prvaka Hrvatske na završnom turniru u Zagrebu.

Roster.
Toni Turkalj – krilo
Jakša Milatić – branič
Vuk Lazić – branič
Luka Jusić - branič
Nemanja Krtolica – centar
Dominik Mavra – branič
Filip Knežević – centar
Bruno Aleksić – krilo
Mateo Jurković – branič
Luka Sučević – centar
Dario Šarić - krilo

Skupine.

GRUPA A
Crvena Zvezda
Anadolu Efes Istanbul
FC Barcelona Regal
Lietuvos Rytas

GRUPA B

Selekcija Kine
Zagreb
Žalgiris
Fenerbahce Ulker

RASPORED.
10. svibnja
14.00 sati - Crvena zvezda vs. FC Barcelona Regal
14.45 sati - Anadolu Efes vs. Lietuvos Rytas
16.15 sati - Selekcija Kine vs. Žalgiris
17.00 sati - KK Zagreb vs. Fenerbahce Ulker

11. svibnja
12.00 sati - Crvena zvezda vs. Anadolu Efes
12.45 sati - FC Barcelona Regal vs. Lietuvos Rytas
14.15 sati - Selekcija Kine vs. KK Zagreb
15.00 sati - Žalgiris vs. Fenerbahce Ulker

12. svibnja
12.00 sati - Anadolu Efes vs. FC Barcelona Regal
12.45 sati - Lietuvos Rytas vs. Crvena zvezda
14.15 sati - KK Zagreb vs. Žalgiris
15.00 sati - Fenerbahce Ulker vs. Selekcija Kine

13. svibnja

FINALE u 12.30 sati. Prvoplasirani iz skupine A protiv prvoplasiranog iz skupine B
(Sinan Erdem Arena)