priopćenje organizatora

Rat zbog gubitka domaćinstva SP u krosu: Petljali smo s budžetom na zahtjev HAS-a

18.09.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Organizacijskl odbor Svjetskog prvenstva u krosu, koje se u veljači 2024. godine trebalo održati u Medulinu i Puli, ali je Svjetska atletika prošli tjedan oduzela domaćinstvo, poslali su priopćenje u kojem za gubitak domaćinstva okrivljuju Hrvatski atletski savez (HAS).

Nakon što je Svjetska atletska federacija (WA) oduzela Hrvatskoj organizaciju Svjetskog prvenstva u krosu 2024. godine, a Hrvatski atletski savez (HAS) na to reagirao priopćenjem u kojem svu odgovornost za ovaj posvemašnji skandal prebacuje na partnera u projektu AK Maraton 2000 optužujući ga za „petljanja s proračunom“, dužni smo reagirati, kaže se u priopćenju Organizacijskog odbora.

"Hrvatska, odnosno Medulin i Pula domaćinstvo ovog natjecanja dobili su 15. srpnja 2022. Tom prigodom predsjednik HAS-a Ivan Veštić ustvrdio je da je to „najobuhvatnije atletsko natjecanje koje je dobila Hrvatska“, da će „najbolji svjetski trkači trčati na najljepšoj stazi na svijetu“, pa poentirao sljedećim riječima: „To će biti ogromna promocija, sati izravnog prijenosa. Ovo je zapravo naša konkretna poruka svima da sport nije trošak, nego dobit. HAS je partner koji donosi vrhunski svjetski projekt za promociju Hrvatske.I to je bilo sve od čelnog čovjeka hrvatske atletike sve do danas. Nikakve konferencije za novinare niti posebne promocije Svjetskog prvenstva, kao ni ozbiljnije marketinške aktivnosti HAS i Veštić iz nekog nama nejasnog razloga nisu poduzimali", tvrde organizatori dodavši kako HAS nije dostavio ni obećani elaborat na osnovu kojeg su od Vlade RH tražena sredstva, pa su to napravili organizatori, a Vlada 7. lipnja odobrila tražena sredstva izdvojivši za organizaciju prvenstva izdvojila 948.300 eura.

"Što se tiče spomenutog „petljanja s budžetom“, intervencija u budžet napravljena je upravo na zahtjev HAS-a, a Svjetska atletika je odmah obaviještena o tome. Planirani budžet je bio revidiran s prvotnih 2.5 milijuna na 2.1 milijuna USD, pa smo s potvrđenih gotovo 1.5 milijuna USD mi već sada bili vrlo blizu zatvaranja financijske konstrukcije", tvrde organizatori, a prema njihovim riječima, predsjednik HAS-a Veštić je nastavio širiti defetizam i uvjeravati sve da nećemo moći osigurati tražena sredstva i organizirati Svjetsko prvenstvo. "Konačno, ni na posljednjem sastanku u Budimpešti tijekom nedavnog Svjetskog atletskog prvenstva HAS nije ni pokušao spasiti Svjetsko prvenstvo u Medulinu i Puli. Upravo suprotno. Izvršni direktor Svjetske atletske federacije Jon Ridgeon prekinuo je sastanak nakon opetovanog iznošenja neistina i nesuvislih zahtjeva od strane predsjednika HAS-a Ivana Veštića i tada je bilo sasvim jasno da ćemo izgubiti domaćinstvo Svjetskog prvenstva u krosu, što je i službeno potvrđeno 15. rujna", kaže se u priopćenju koje su potpisali predsjednik AK Maraton 2000 Robert Franjković, predsjednik Atletskog saveza Istre Elvis Peršić i predsjednik Atletskog kluba Medulin Mate Mezulić.