ŠKRAPING

Pustolovna utrka na otoku Pašmanu

20.02.2011 u 12:11

Bionic
Reading

Svi avanturisti sportskog duha neće propustiti Škraping na Pašmanu. Riječ je o pustolovnoj utrci na otoku koja uvijek ima i svoju humanitarnu notu

Škraping će doživjeti svoje šesto izdanje. Domaćin je otok Pašman, a mjesto Tkon u kojem će se okupiti oni koji obožavaju ovu vrstu sporta.

Za one koji ne znaju, škraping je kombinacija penjanja, skakanja, trčanja, hodanja i snalaženja u prirodi, a naziv zapravo dolazi od riječi škrapa koja označava pukotine u vapnenačkim stijenama koje su nastale uslijed djelovanja vode.

To je zapravo utrka po oštrom kamenju i gustom raslinju u kojoj natjecatelji uz pomoć zemljopisne karte prolaze kontrolne točke i dolaze do cilja. U pustolovnu utrku kreće se s kompasom, čeonom lampom (s baterijama!), mobitelom, kompletom prve pomoći (i astro folija), zviždaljkom, nepropusnom košuljicom za zemljovid i evidencijskim kartonom, kemijskom olovkom ili flomasterom te toplom odjećom sukladno vremenskoj prognozi.

Utrke na Pašmanu se održavaju 5. ožujka, jedna je za 'light kategoriju' (20 kilometara), a druga za ultra kategoriju (40 kilometara). Što se tiče pravila, više se može saznati ovdje

Škraping je vrlo zahtjevna disciplina, naporna je i traži veliki oprez, a cilj je podignuti samopouzdanje i probuditi interes otočana za sport, a isto tako upoznati javnost s mogućnostima da otok Pašman ima ljudske i prirodne resurse za organiziranje različitih sportskih i kulturnih aktivnosti u svrhu obogaćivanja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima.
Tu je i humanitarna nota jer se svake sezone dio novaca odvaja za pomoć neke udruge.

Očekuje se nekoliko stotina natjecatelja iz Hrvatske, ali i iz Europe, a oni koji su dosad sudjelovali u ovoj pustolovnoj utrci zasigurno nisu požalili.

Za škraping treba biti dobro pripremljen