Strategija u fokusu

Prisjetimo se koje je Hajduk ciljeve odredio do 2027. godine; evo što je ostvareno

02.04.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Nakon što je Hajduk pred punim Poljudom poražen od Dinama (0:1), u derbiju SuperSport Hrvatske nogometne lige, pohod na naslov prvaka se zakomplicirao. No, nakon tog poraza opet se piše o 'Strategiji'

Podsjetimo, predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić u listopada 2021. godine predstavio je u društvu suradnika Strategiju kluba u kojoj su detaljno zapisani zacrtani ciljevi.

>> Gledajte cijelu završnicu SuperSport Kupa na kanalu MAXSporta na YouTubeu!

Ukratko, spomenuti strateški okvir donesen je za razdoblje od 2021. dp 2027. godine.

U toj Strategiji između ostalog piše kako će Hajduk do 2027. godine dva puta osvojiti domaće prvenstvo uz dodatak kako bi u preostalim sezonama trebali biti najmanje drugoplasirani.

Također se navodi kako barem jednom trebaju osvojiti hrvatski Kup, a uz to se navodi kako je plan značajno popraviti mjesto na Uefinom ljestvici klubova, a kao jedna od važnijih ciljeva zacrtan je i barem jedan nastup u skupinama Lige prvaka, zatim jednom u skupinama Europske lige te tri puta u skupinama Konferencijske lige gdje je zacrtan cilj da barem jednom dođu do osmine finala.

Uz sve to navodi se kako treba stabilizirati igrački kadar s nogometašima koji su prosječno stari između 24 –i26 godina.

Dvije i pol godine kasnije situacija je takva da Hajduk od donošenja spomenute Strategije još nije osvojio titula prvaka (zadnju su osvojili 2005. godine!), a trenutačno sitiacija nije sjajna jer su porazima u proljetnom dijelu sezone zakomplicirali put do titule.

VIDEO SAŽETAK derbija pogledajte u prilogu:

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Trenutačno su treći na prvenstvenoj ljestvici, a čeka ih i teška utakmica na Poljudu u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa protiv Dinama (srijeda, 19 sati, MAXSport 1, MAXtv), jer su ostali bez ozlijeđenih Marka Livaje i Zvonimira Šarlije.

Činjenica jest kako je Hajduk od donošenja Strategije dva puta u nizu osvojio Kup, čime je plan ispunjen,

No, mnogi se pitaju na koji način čelnici Hajduka misle ispuniti ostalo zacrtano Strategiji?

Dobra je vijest kako se juniori Hajduka sve više uključuju u prvu momčad, a najbolji primjer je Niko Sigur. No, svi se slažu kako tu još ima puno prostora jer nisu slučajno juniori stigli do finala Lige prvaka.

Uostalom, treba reći kako je cilj u Stategiji – kad su domaći igrači u pitanju – bio da u prvoj momčadi bude više od 50% igrača iz vlastitog omladinskog pogona, a minimalno još 20% iz regionalnog okruženja. Zasad je Hajduk poprilično daleko od tog plana…

Zbog svega navedenog -te pogotovo ako Hajduk ove sezone ne osvoji niti jedan domaći trofej – predsjednik kluba Lukša Jakobušić našao se na udaru kritičara jer potrošen je ogroman novac na pojačanja, planirani budžet je debelo probijen, a rezultata zasad nema. Vraćeni su veterani poput Nikole Kalinića i Ivana Perišića, ali svi koji prate Hajduk to zapravo vide kao dodvoravanje navijačima.

Jer, bilo je teško očekivati kako će Ivan Perišić uopće zaigrati ove sezone nakon teške ozljede koljena. Ali on zapravo uopće nije problem kluba. Problemi su očito puno dublji i većoi nego se čine...

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport