Maurizio Zamparini

Preminuo tvorac malog diva Palerma; ispisao je povijest kluba i bio 'brz na obaraču'

01.02.2022 u 14:48

Bionic
Reading

U 80. godini života preminuo je Maurizio Zamparini, nekadašnji predsjednik talijanskih nogometnih klubova Venezije i Palerma

Prije nekoliko dana Zamparini je primljen u bolnicu zbog peritonitisa, upale trbušne maramice, a preminuo je u noći s ponedjeljka na utorka, obznanili su talijanski mediji.

Od 1987. do 2002. godine Zamparini je bio prvi čovjek Venezije koju je preuzeo kada je bila u stečaju, a pod njegovim vodstvom brzo se vratila u prvoligaško društvo Serie A. No, najuspješnije dane Zamparini je imao dok je obavljao predsjedničku dužnost u Palermu.

Klub sa Sicilije preuzeo je 2002. godine i bio na njegovom čelu sve do početka 2019. godine. Pod njegovim je vodstvom Palermo uživao svoje najuspješnije dane u povijesti. Klub je tri sezone u nizu nastupao u Europi, po prvi puta u svojoj povijesti, a dres ovog kluba nosile su nogometne zvijezde kao Luca Toni, Edinson Cavani ili, pak, Paulo Dybala. U klubu su također igrali talijanski reprezentativci poput Andree Barzaglija, Cristiana Zaccarda, Simonea Baronea ili Fabija Grossa.

U Serie A klub je pod Zamparinijem tri puta sezonu završavao na petom mjestu ljestvice.

U tadašnjoj talijanskoj Serie A bio je poznat kao predsjednik koji je bio najbrži „na obaraču“ kada su u pitanju bile trenerske smjene.