BOLEST JE BILA JAČA

Preminuo legendarni sumo borac Akebono, prvi veliki prvak koji nije iz Japana

11.04.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Legendarni sumo borac Akebono preminuo je u dobi od 54 godine od zatajenja srca

Akebono Taro je tijekom karijere osvojio 11 velikih turnira, a dugo se borio se s bolešću otkako se srušio u Kitakyushu u Japanu prije sedam godina. Umro je ranije ovog mjeseca dok je bio na liječenju u Tokiju, a sada je tužnu vijest s javnošću podijelila njegova obitelj.

Akebono je rođen na Havajima kao Chad George Ha'aheo Rowan te je postao prvi veliki prvak koji nije Japanac. Preselio se u Tokio kasnih 1980-ih i imao svoj sumo debi u ožujku 1988. Došao je do prve lige dvije godine kasnije i osvojio svoje prvo veliko prvenstvo 1993.

Nakon što je postao prvi veliki prvak rođen u inozemstvu, najviši rang u sumu otvorio je vrata drugim stranim hrvačima da pronađu uspjeh u ovom sportu.

Na vrhuncu svoje karijere, navodno je težio 230 kilograma i upravo je svoju masu koristio kao najveći adut u savladavanju suparnika.

'Bio sam duboko tužan kada sam saznao da je preminuo Akebono, div u svijetu sumo sporta, ponosni Havajac i most između Sjedinjenih Država i Japana', objavio je veleposlanik Sjedinjenih Država u Japanu, Rahm Emanuel

Akebono je iza sebe ostavio suprugu, kćer i dva sina.