Kuterovac za tportal

Poznati trener otkrio nam je sve o ozljedama najboljeg Hrvata u NBA-u Bojana Bogdanovića i na što se odlučio: Da, morao je to potpisati!

01.04.2022 u 11:35

Bionic
Reading

Bojan Bogdanović, najbolji hrvatski košarkaš i jedan od najboljih šutera NBA lige, u posljednje vrijeme muči se s nekoliko ozljeda, a čak je na svoju odgovornost igrao ozlijeđen. O čemu je točno riječ, za tportal je ispričao proslavljeni kondicijski trener Pero Kuterovac

Cijelo ljeto 2020. godine najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović bio je na zahtjevnoj rehabilitaciji nakon operacije zgloba desne šuterske ruke, a vratio se još bolji.

Velike zasluge za tako brz i uspješan Bogdanovićev oporavak svakako ima i kondicijski trener Pero Kuterovac. No taman kada je Bogdanović uhvatio staru formu te je uz Donovana Mitchella bio najbolji igrač Utah Jazza, u kratkom razdoblju usporile su ga četiri vezane ozljede. No uporan kakav je, uspio se brzo vratiti, a u tom razdoblju upisao se i u povijest NBA lige protiv Oklahoma City Thundera ubacivši čak 11 trica, po čemu je postao rekorder među svim igračima iz Europe.

>> Najbolji Hrvat u NBA-u Bojan Bogdanović vratio se nakon 11 propuštenih utakmica; Utah bolji od Lakersa koji dugo nisu bili lošiji

'Sinoć je Bojan nakon više od dva tjedna pauze, zbog nezgodnih ruptura na oba lista noge, odigrao prvu utakmicu i kada smo se čuli, rekao mi je da ga još malo zatežu listovi. No puno mu je pomogla posebna kompresijska čarapa koja izaziva tzv. mikro tonus', za tportal je rekao Pero Kuterovac.

Dodajmo da je Bogdanović igrao svega 22 minute i za to vrijeme protiv LA Lakersa ubacio je 11 koševa uz šut iz igre 4-11, a uz to je upisao tri skoka i pet asistencija. No najvažnije je da je momčad Utah Jazza, koja se bori za što bolju poziciju uoči play-offa, pobijedila.

'Kao kondicijski treneri uvijek smo mišljenja da se sportaši prebrzo vraćaju na teren, ali Bojan je takav. On je pravi sportaš i pobjednik. Nedavno je imao nezgodnu ozljedu tetive na prstu šuterske ruke pa je igrao na svoju odgovornost, a to vam sve govori', dodao je Kuterovac te je krenuo redom kada su ovosezonske Bogdanovićeve ozljede u pitanju.

'Da, zaista se puno toga ove sezone događalo i nadam se da će Bojan, nakon svega što je prošao, u play-off biti u top formi.'

Rekli ste da je jedno vrijeme Bogdanović igrao na svoju odgovornost s nezgodnom ozljedom prsta na ruci?

'Da, morao je jedno vrijeme nositi posebnu ortozu koja mu je smetala, ali želio je igrati i čak je morao potpisati klubu da želi igrati na vlastitu odgovornost. Brzo se privikao i često je znao ubaciti 20, 30 koševa u utakmici. Kada je skinuo ortozu, postavio je i taj rekord od 11 trica koji ste spomenuli.'

Nakon gotovo tri tjedna pauze zbog rupture oba lista sinoć se Bojan vratio u momčad. Kako je došlo do tih ozljeda?

'Bojan je imao istegnuće lista lijeve noge, a kako se vodi velika borba za play-off pozicije, odlučio je igrati s tom ozljedom i trpio je bol. No previše je opteretio drugu nogu i došlo je do rupture lista desne noge. I nakon toga prebrzo se vratio pa je došlo i do rupture lista lijeve noge. Riječ je o jako nezgodnim ozljedama jer je kod sportaša list stalno aktivan i to ga je jako boljelo. Staro je pravilo nas trenera da svaki centimetar rupture znači minimalno tjedan pauze. Ovaj put se Bojan toga strogo držao i sad polako hvata staru formu', završio je Kuterovac.