u elitnom društvu

Branko Ivanković otkrio nam je zašto mu je poziv Arsenea Wengera pokvario planove za Dinamo, ali je među prvima doznao da FIFA želi promijeniti povijest!

22.10.2021 u 14:45

Bionic
Reading

Legendarni francuski nogometni trener, koji je godinama vodio londonski Arsenal, Arsene Wenger, sada je na nešto drugačijoj funkciji. U FIFA-i je šef globalnog razvoja nogometa, a kao takav zastupa ideju o organizaciji svjetskih prvenstava svake dvije godine. Na tu je temu organizirao video-konferenciju, a na njoj je u četvrtak bilo 107 izbornika, među kojima i Branko Ivanković, izbornik Omana, kojem je tako bilo uskraćeno gledanje Dinamova nastupa u Europskoj ligi. Doduše, nije Ivanković puno ni propustio, s obzirom na to kako je Dinamo u Beču igrao i prošao

U kratkom predahu od azijskih kvalifikacija za SP, Branko Ivanković, jedini hrvatski stručnjak koji je dosad odveo neku drugu reprezentaciju na najveću nogometnu smotru, a bilo je to s Iranom 2006. godine, stigao je u Hrvatsku.

No, u ovih par dana, koliko je boravio u svom Varaždinu, nije imao previše vremena za odmor, jer između ostalog, u četvrtak je sudjelovao na video-konferenciji u organizaciji Arsenea Wengera.

'Da, imao sam želju gledati Dinamovu utakmicu u Beču, no za 18 sati bio je zakazan video-poziv Arsenea Wengera, i okupilo nas se 107 izbornika. Vidio sam argentinskog izbornika Lionela Scalonija, Srečka Kataneca, koji vodi Uzbekistan,... Naravno, i mnoge druge, ali nismo se svi ni stigli vidjeti, jer odmah smo krenuli s prezentacijom. Tako da ne mogu potvrditi, ali ni demantirati je li Zlatko Dalić bio na tom pozivu (op.a. kasnije smo doznali da izbornici europskih reprezentacija nisu ni sudjelovali na tom sastanku)', rekao je na početku razgovora za tportal 67-godišnji Ivanković, koji će već u subotu odletjeti u Oman, kako bi što spremniji dočekao novi kvalifikacijski ciklus u studenome, a u kojem će njegov Oman igrati protiv Kine u gostima, te na svom terenu protiv Japana.

Uspije li Oman iz tih utakmica izvući barem jednu pobjedu, definitivno će ostati u utrci za jedno od dva vodeća mjesta u skupini, s kojih bi se Oman po prvi puta u svojoj povijesti plasirao na SP. Naravno, i treće mjesto ostavlja mogućnost da se preko dodatnih kvalifikacija plasira u Katar sljedeće godine.

Dinamo ste propustili, ali ste među prvima saznali što Wenger smjera. Je li bilo kakvih reakcija od izbornika?

'Nije, jer ovo je bio tek prvi takav sastanak, odnosno prezentacija. Wenger nam je u ime Fife htio predstaviti ideje, kako bi to sve izgledalo. Oni pak inzistiraju na tom dvogodišnjem ciklusu, vjerujem jer velike korporacije bi u takvim okolnostima našle svoj interes, preko oglašavanja. Zatim, tu su TV kuće, koje bi također imale što prodavati. Dok je Fifina filozofija da bi igrači imali više odmora, jer manje bi se putovalo, manje bi se igralo kvalifikacijskih utakmica. Treneri bi ak prema tim planovima imali više vremena za pripreme, jer dobili bi ili u ožujku ili u listopadu po mjesec dana za pripreme. No, sve je to još u povojima, tek se prezentiraju ideje, i vidjet ćemo kako će ta priča završiti. U svakom slučaju, Fifa taj prijedlog forsira'.

Taj prijedlog išao bi na ruku manjim reprezentacijama, odnosno onima kojima je nastup na SP-u još uvijek san, ili im je puno teže realizirati nego nekim većim nogometnim silama. Kakvo je vaše razmišljanje o tom projektu?

'Moj je stav prilično jasan, jer sada imamo hiperprodukciju velikih natjecanja, od SP-a, kontinentalnih natjecanja, pa sada i onu Ligu nacija. Moje stav da tu puno toga treba uskladiti, jer igrači bi dolazili izraubani. Pa znate i sami da mnogo klubova već u srpnju počinje s kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ja ne kažem da se promjene ne trebaju uvoditi, ali to treba biti globalni program, a ne samo Fifina želja. Imamo specifičnost da u azijskim zemljama prvenstva počinju tek u rujnu, zbog vrućina i vremenskih uvjeta, a tu želim spomenuti da svaki kontinent ima svojih specifičnosti, koje bi se dodatno trebale uzeti u obzir. Osim toga, na taj bi se način izgubila ta čar, ta neizvjesnost, iščekivanje, vrijednost koje ima SP, ako bi bilo prečesto'.

Ipak, nakon sat i 20 minuta te prezentacije, ipak ste 'bacili' oko na Dinamo?

'Je, vidio sam drugo poluvrijeme, ali iskreno, nisam baš najpozornije pratio što se događa na terenu. Mogu samo reći da mi je žao zbog poraza, jer Dinamo sigurno može bolje', završio je Ivanković.

  • +36
Rapid Beč - Dinamo (3. kolo Europske lige) Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX