financiranje i hgk

Povijesno udruživanje trofejnih klubova s jasnim ciljem: Želimo zadržati mlade, ali...

04.05.2023 u 14:18

Bionic
Reading

Zanimljiva, a možda i povijesna konferenciju za medije održana je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore

Naime, duže se vrijeme govori o pokretanju inicijative za osnivanje Udruženja sportskih klubova Hrvatske gospodarske komore, a sad su napravljeni i prvi konkretni potezi.

Spomenutu inicijativu – koji mnogi nazivaju povijesnom za sport - pokrenuli su GNK Dinamo Zagreb, RK PPD Zagreb, KK Cibona Zagreb, HAOK Mladost Zagreb i HAVK Mladost Zagreb, dakle pet najmoćnijih zagrebačkih klubova, od kojih su neki od njih u svoje zlatno doba došli i do titula prvaka Europe.

Ukratko, riječ je o tzv. unapređivanju sustava financiranja sporta - što je i glavna misija Udruženja sportskih klubova HGK.

Tako su na konferenciji o toj temi govorili zanimljivi sugovornici. Ispred HGK Branimir Kos govorio je o značaju sporta kao gospodarskom pokretaču rasta. Prije početka konferencije Kos je ispred HGK i novog udruženja uputio sućut obiteljima smrtno stradalih u beoggradskoj školi pa rekao:

'Želimo spasiti bazu. Glavna agenda je vratiti djecu u sport, vratiti ih u sportske klubove i uložiti u omladinske pogone. Dolazim iz Slavonije rodom, a tamo je u zadnje vrijeme ugašeno čak 37 klubova iz svih sportova. No, želja nam je to promijeniti jer sport vidimo kap sastavni dio gospodarstva', kazao je u uvodu Kos.

Ispred rukometnog giganta RK PPD Zagreb govorio je direktor kluba Vedran Šupuković - ujedno i predsjednik Udruženja - s naglaskom na trenutačno stanje u hrvatskom klupskom sportu te motivima za pokretanje ove inicijative.

'Inicijativu za osnivanje Udruženja pokrenuli smo kako bismo povezali sportske klubove na nacionalnom nivou da uz potporu HGK na jasan način artikuliraju teme od iznimne važnosti za funkcioniranje klupskog sporta. Sve klubove karakterizira neadekvatna struktura prihoda, odnosno ovisnost o pojedinim segmentima prihoda, visoka razina fiksnih rashoda i visoka varijabilnost prihoda. Intencija nam je tražiti rješenja financiranja klupskog sporta jer je to gorući problem u funkcioniranju klubova, te je sve veći problem i na reprezentativnom nivou – jer su klubovi baza reprezentativnih selekcija', istaknuo je Šupuković dodavši kako pozivaju sve klubove iz Hrvatske te kako žele od njih čuti s kakvim se problemima suočavaju kako bi do ljeta donijeli nove korake.

'Cilj je u što kraćem roku dobiti masovnost. Intencija je da u suradnji s HGK dođemo do boljeg rješenja za funkcioniranje klubova, a krajnja intencija je smanjenje utjecaja javnog novca', dodao je Šupuković naglasivši kako ne kopiraju model iz nekih drugih zemalja, poput Mađarske ili Srbije, nego kreću od temelja te kako će uskoro u javnost izaći s konkretnim prijedlozima.

Ispred dvostrukog prvaka Europe KK Cibona Zagreb govorio je Dino Bošnjaković koji se osvrnuo na izazove izvora financiranja sportskih klubova danas. Poznato je kako bi Cibonu uskoro mogli preuzeti strani investitori, a sve je to preduvjet da opet dođe u vrh Europe.

'Činjenica je kako država izdvaja značajna sredstva za sport u RH, a najavljuju se još veća ulaganja. Zato rješenje ne vidimo u izdvajanju većih sredstava iz proračuna, već u poticanju – kroz porezne olakšice – privatnih kompanija na ulaganja u sport. Smatramo kako bi to u ovom trenutku bila najefikasnija i najbrža strategija. Vjerujemo da nam HGK može pomoći u komunikaciji s državnim institucijama, ali i povezati nas sa subjektima u gospodarstvu', rekao je Bošnjaković, potpredsjednik Udruženja.

Na konferenciji je sudjelovao i proslavljeni vaterpolist Josip Pavić, državni tajnik iz Ministarstva turizma i sporta. Posebno je naglasio da Ministarstvo podržava sve koji rade na razvoju i unaprjeđenju sustava i to na svim razinama, te da su klubovi baza na kojima počiva naš sport.

'Novi Zakon o sportu uvodi po prvi puta direktno sufinanciranje 21 županijske sportske zajednice iz proračuna i to za stručni rad i materijalne uvjete za djecu i mlade do 18 godina, što će dodatno financijski rasteretiti i klubove. Oni jesu primarno javna potreba grada i općine, ali država je problem prepoznala te preuzela odgovornost i već sada pomaže kroz različite programe', kazao je Pavić dodavši kako se nada kako će se ovakva inicijativa proširiti na cijelu Hrvatsku, od Dalmacije do Slavonije.

Na konferenciji je sudjelovao i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Siniša Krajač, koji je posebno naglasio zašto HOO podržava ovu inicijativu i što očekuje od Udruženja.

Podržavamo svaku inicijativu i svaku mjeru koja doprinosi napretku sporta. U sinergiji smo s Vladom RH i svi smo svjesni kako je velik broj klubova u problemima. Stoga je važno naglasiti kako je Vlada RH reagirala s dodatnim sredstvima. Ovo je hvale vrijedna inicijativa i HOO daje svoju punu podršku. Vjerujem da će HGK pronaći put i način da to uspije', kazao je Krajač.

'Cilj je zadržati mlade igrače na što smo ponosni u PPD Zagreb. Imamo najviše domaćih igrača od svih klubova u Ligi prvaka, ato ipak dosta govori', za kraj je zaključio Šupuković.

  • +26
32. kolo SuperSport HNL-a: Hajduk - Dinamo, 30.4.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL