SP u košarci

Povijesna pobjeda Južnog Sudana; šokirali su srpskog stručnjaka Sašu Đorđevića

28.08.2023 u 12:54

Bionic
Reading

Košarkaši egzotičnih zemalja Južnog Sudana i Zelenortskih otoka ubilježili su pobjede u 2. Svjetskog prvenstva, te time ostali u borbi za drugi krug

Košarkaška reprezentacija Južnog Sudana pobijedila je u Manili selekciju Kine sa 89:69 u drugom kolu grupe B . U momčadi Južnog Sudana najefikasniji su bili igrač Chicago Bullsa Karlik Jones s 21 poenom uz šest asistencija, Kuanji Ngor Kuanji sa 16 poena i Nuni Omot s 14.

U kineskoj momčadi koju s klupe predvodi bivši srpski košarkaš Aleksandar Đorđević, Kaier Li (Kyle Anderson) je ubacio 22 poena, Rui Zhao 13, a Qi Zhou 10 poena. U drugoj utakmici skupine B Srbija od 14 sati igra protiv Portorika. Nakon dva kola Južni Sudan ima pobjedu i poraz, a Kina je doživjela oba poraza. Tako su Đorđević i Kina doživjeli šok na SP-u jer su se dugo pripremali za ovo natjecanje.

U trećem kolu u srijedu Južni Sudan igra protiv Srbije, a Kina protiv Portorika.

Reprezentacija Zelenortskih otoka pobijedila je Venezuelu s 81-75 u drugom kolu skupine F na Okinawi. Pobjedničku momčad predvodili su Betinho Gomes s 22 poena, Will Tavares s 20 i Ivan Almeida s 18 poena i šest skokova, a kod Venezuele David Leon ubacio je 15 poena, a Jornan Zamora 14. Afrikanci imaju pobjedu i poraz na turniru, a Venezuela oba poraza. Drugi susret u toj skupini danas igraju Slovenija - Gruzija, a u trećem kolu Zelenortski otoci igraju protiv Slovenije, a Venezuela protiv Gruzije.

Po dvije prvoplasirane ekipe iz svake skupine idu u drugi krug SP-a.

Teške pobjede Novozelanđana i Bjelokoščana

Košarkaši Novog Zelanda i Obale Bjelokosti izborili su teške pobjede u 2. kolu Svjetskog prvenstva koje ih ostavljaju u borbi za drugi krug.

U skupini C u Pasaju Novozelanđani su tek nakon produžetka pobijedili Jordan 95-87 (85-85). Jordanci su uspjeli izboriti produžetak, ali su u dodatnom vremenu zabili tek dva koša i ispali.Kod Kiwija su najbolji bili Izaiya Leafa s 23 koša i Shea Ili s 15 koševa i 10 asista, dok je Jordance predvodio Rondae Hollis Jefferson s 39 koševa i 9 skokova.

Novozelanđani u zadnjem kolu igraju s Grcima i moraju pobijediti ukoliko žele proći u drugi krug.

Obala Bjelokosti je u skupini G u Jakarti slavila protiv Irana s 71-69. Nisre Zouzoa je s 17 ubačaja predvodio Afrikance, a Benam Yakschalide s 19 koševa i 5 skokova Irance. Bjelokoščanima će u zadnjem kolu trebati pobjeda nad Brazilom za prolaz.