POZNATI NOVINAR DOZNAO

Pojavio se novi stranac za izbornika košarkaša; obožava Hrvate!

17.03.2016 u 13:50

Bionic
Reading

Broj potencijalnih kandidata za mjesto izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije, koju u srpnju čeka dodatni kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, svakoga dana proširi se za barem jedno veliko ime. Međutim, na listi kandidata pojavila su se i tri poznata strana trenera...

Osim domaćih kandidata, kao što su trener Maccabija iz Tel Aviva Žan Tabak, zatim Ante Nazor (KK Zadar), Danijel Jusup (KK Zagreb) te naravno članovi Stručnog savjeta HKS-a Damir Mulaomerović (Cibona) i Veljko Mršić (Cedevita), pojavilo se nekoliko poznatih stranih imena kojima se navodno barata u HKS-u.

Tako je osim bivšeg zagrebačkog studenta Dimitriosa Itoudisa, trenera moskovskog CSKA, na listi želja ponovno Andrea Trinchieri, talijanski stručnjak na klupi njemačkog prvaka Brose Basketsa iz Bamberga. Navodno je na listi želja i 49-godišnji Slovenac Jure Zdovc, trenutačno trener grčkog AEK-a.

Međutim, ono što ova tri strana trenera izdvaja i po čemu su jedinstveni jest podatak kako više nego dobro govore hrvatski jezik. Itoudis je više od pet godina živio u Zagrebu, a nakon toga je godinama bio bliski suradnik Željka Obradovića u Panathinaikosu, Trinchieriju je majka iz Hrvatske (Rijeka) i velik dio djetinjstva provodio je na Kvarneru te je poznat kao 'simpatizer naših igrača koje obožava', a o Zdvocu ne treba trošiti previše riječi jer iza sebe ima briljantnu igračku karijeru i puno prijatelja u Hrvatskoj.

Uz dužno poštovanje svim dosadašnjim kandidatima, ova tri strana trenera, tko god da od njih sjedne na klupu, bilo bi veliko osvježenje.

Da se nešto kuha između 47-godišnjeg Trinchierija i HKS-a, dokaz je i napis poznatog košarkaškog novinara Davida Picka na Twitteru, u kojem navodi 'kako ga Hrvatska želi na mjestu izbornika'. Uostalom, Trinchieri već ima iskustvo vođenja reprezentacije 2013., kada je sjedio na klupi moćne Grčke. Ovo bi mu svakako bio novi izazov, a i majka bi mu bila itekako ponosna. Emocije često znaju biti presudne…

Trenutačno je od hrvatskih košarkaša u momčadi iz Bamberga krilni-centar Leon Radošević koji, uzgred rečeno, dosad nije igrao za reprezentaciju. Navodno razlog nisu bile samo ozljede nego način na koji je svojevremeno dobio slobodne papire kada je napuštao Cibonu. S Trinchierijem na mjestu izbornika Radošević bi vjerojatno dobio vrlo važnu ulogu u reprezentaciji…

I sam Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta HKS-a, po povratku iz španjolske Vitorije, gdje je doznao kako predsjednik Laboral Kutxe ne pušta Velimira Perasovića, kazao je kako neće žuriti s odlukom. Dakle, možemo očekivati da će u sljedećih 10-ak dana napokon isplivati kvalitetno ime koje bi bilo rješenje na dulje vrijeme, a ne samo za akciju kvalifikacija za Olimpijske igre.