UVRŠTENI U KUĆU SLAVNIH

Pogledajte kako su Shaq i Iverson svojim govorima rasplakali goste

15.09.2016 u 15:32

  • +5

Hall of Fame - Košarkaška kuća slavnih (klasa 2016.)

Izvor: Reuters / Autor: David Butler II-USA TODAY Sports

Bionic
Reading

U košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu i službeno je uvrštena klasa 2016. koju predvode dva sjajna centra, Shaquille O’Neal i Yao Ming, te jedan od najboljih playmakera svih vremena, Allen Iverson

Posebno je zanimljivo bilo za govornicom, za kojom su briljirali Shaquille O’Neal i Allen Iverson. Bilo je tu suza, smijeha, ali i ozbiljnih poruka.

Gospodin Kina, Yao Ming, prvi izbor na draftu 2002. godine, svom narodu dodatno je približio NBA ligu i otvorio joj najveće moguće tržite. Paralelno s Mingovim usponom krenuo je rast kineske košarke i danas u njoj možemo gledati jako velik broj NBA igrača, a čak su i srednjoškolci krenuli za novcima u Kinu. Prvi je to napravio Emmanuel Mudiay, a možda će i DeAndre Ayton zbog loših ocjena završiti u Kini, piše portal nbacro.com.

Yao je ulazak u Kuću slavnih zaslužio odličnim igrama za Rocketse uz prosjek karijere od 19 poena i devet skokova, a osam puta bio je izabran za All-Star susret ili svaku sezonu. Najupečatljivije godine odradio je od 2005. do 2008., kada je u svakoj sezoni imao prosjek viši od 20 poena. Nažalost, kontinuirane ozljede stopala su mu skratile karijeru u trenutku kada je trebao dosegnuti igrački vrhunac i umirovio se u 30. godini, nakon što je sezonu prije propustio zbog povrede. Možda najbolje da pročitate ono što je njegov bivši trener, Jeff van Gundy, napisao o njemu. No bar možemo reći da je pokraj Minga čak i Shaquille O’Neal izgledao minijaturno. Hvala ti, dobroćudni Yao, na nekoliko fantastičnih sezona, blokadama bez skoka, 83 posto s linije slobodnih bacanja i potezima kojih se ne bi sramio ni veliki Hakeem Olajuwon.

Košarkaškoj i haklerskoj naciji je oko srca nekako najljepše bilo kada je Allen Iverson izašao na scenu. Red aplauza, red smijeha i plača. Nekoliko puta nije mogao zaustaviti suze, pogotovo kada je govorio o svojim počecima, majci te na kraju, kada je titulu dao svojoj ženi. Briljirao je zahvalama i sjetio se valjda svake osobe koja mu je bar na neki način pomogla u karijeri. Definitivno najdirljiviji trenutak govora bilo je spominjanje trenera Johna Thompsona s Georgetowna, a koji je sjedio s Larryjem Brownom i Juliusom Ervingom. Jednostavnom rečenicom je sve ljude u sali dirnuo rekavši:

'Želim zahvaliti treneru Thompsonu što mi je spasio život.'

Kraj govora nije mogao ostati bez osvrtanja na hejtere i 'prijatelje', a zahvalio je i 2Pacu, Biggieju Smallsu i Jadakissu. Gospodin Crossover je ostao heroj ulice.

Iversonov govor možete vidjeti u prilogu:

Ali Shaq, bila je to dominacija i za govornicom. Prvo je, kao i svaki normalan čovjek, zahvalio svima, prepričao je svoju kompletnu karijeru, a onda je krenuo. Svoj govor je pretvorio u stand up show, nikome nije ostao dužan. Narugao se tako sebi, pa na račun Phila Jacksona i njegovih metoda 'smirivanja', a nije propustio spomenuti ni Kobea Bryanta:

'Želim zahvaliti velikom Kobeu Bryantu koji mi je pomogao doći do tri uzastopna naslova, ali isto tako me je potjerao iz ekipe i prodao u Miami.'

Shaq je na svoju inauguraciju pozvao po njemu najvećeg Billa Russella, Juliusa 'Dr.J' Ervinga jer je želio igrati kao on, Isiaha 'Zekea' Thomasa i Alonzoa Mourninga. Shaqov govor možete vidjeti u prilogu:

Možemo dodati kako su u Hall of Fame još ušli posthumno sudac Darell Garretson i Zelmo Beaty – dva puta NBA All-Star i tri puta ABA All-Star.

John McLendon, kao prvi afroamerički profesionalni košarkaški trener, vodio je Cleveland Pipers u ABL-u u sezoni 1961-1962, a Tom Izzo je već 22 godine glavni trener na sveučilištu Michigan State, s kojim je osvojio NCAA naslov 2000. godine i sedam puta bio na Final Fouru. Cumberland Posey je pak osvojio četiri uzastopna Colored Basketball World Championshipsa 1920-1923.

Jerry Reinsdorf je dugogodišnji uspješni vlasnik franšize Chicago Bullsa, koje je kupio davne 1985. godine, a njega će predstaviti Phil Jackson i Scottie Pippen. Sheryl Swoopes je prva igračica koja je potpisala za WNBA, a osvojila je četiri naslova, tri puta je bila MVP lige i dva puta najbolji strijelac lige u dresu Houston Cometsa. Sherly će predstaviti bivši trener Van Chancellor i Nancy Lieberman.

Također, dodijelili su Curt Gowdy Media Award Davidu Aldridgeu, koji nas već 20 godina uveseljava tekstovima i razgovorima na terenu, te Jayu Bilasu s ESPN-a, koji pokriva sveučilišnu košarku od 1995. godine kao analitičar.