UŽIVANJE U MIROVINI

Planinić prognozira NBA prvaka, a dotakao se i srpskog trenera

28.10.2015 u 12:59

Bionic
Reading

U noći s utorka na srijedu započinje jubilarna 70. NBA sezona u kojoj titulu prvaka brani momčad Golden State Warriorsa. Bivši NBA igrač i hrvatski reprezentativac Zoran Planinić, koji je ljetos kao igrač turskog Anadolu Efesa službeno okončao igračku karijeru, za tportal je najavio najjaču košarkašku ligu na svijetu, a usput se osvrnuo i na svoju karijeru

Nakon što mu je istekao ugovor u turskom Anadolu Efesu 33-godišnji Planinić odlučio se ostaviti košarke i preseliti u Chicago, grad u kojem je upoznao svoju suprugu Marinu Knezović, američku Hrvaticu. Nedavno su dobili sina Nikolu, kojem posvećuju sve slobodno vrijeme. Međutim 33-godišnji Planinić pozorno prati i sve košarkaške vijesti s naglaskom na NBA.

'Gotovo je, u mirovini sam i sada se želim godinu, dvije dobro odmoriti. Volio bih raditi nešto u košarci, ali polako… Sada sam potpuno posvećen obitelji i sinu Nikoli. Moram reći da nam je ovdje u Chicagu jako lijepo, imamo puno prijatelja, a mi Hrvati - kojih ovdje ima puno - dosta vremena provodimo zajedno na okupljanjima poput rođendana, krstitki ili praznika', na početku razgovora kazao je za tportal.hr Planinić.

Iako je u NBA ligi proveo samo tri sezone, kao igrač New Jersey Netsa, kaže da je nije prestao pratiti. Pogotovo otkad živi u Chicagu.

'Moram reći da sam dosta pratio predsezonu i, po mom mišljenju, San Antonio Spursi igraju najbolju košarku. To kako izgledaju je fantazija i stvarno ih je užitak gledati. Igraju s puno dodavanja, bez imalo forsiranja, i po meni su najveći favoriti za titulu prvaka. Uz njih na Zapadu su naravno opasni prvaci Golden State Warriorsi i moćni Houston Rocketsi.'

Često se piše da je Istok puno slabiji od Zapada, ali ipak su prema ocjeni mnogih stručnjaka Cleveland Cavsi najveći favoriti za titulu prvaka. Što mislite o tome?

'Cleveland je daleko najbolji na Istoku i iskreno ne vidim nijedan klub koji ga, ako LeBron James i društvo opet ne pogode ozljede, može zaustaviti. Ukupno gledajući, na Istoku ima dosta dobrih ekipa koje su fokusirane na budućnost i još su u tzv. rebuildingu, kao recimo Boston, Indiana, Philadelphia, Milwaukee i Orlando, u kojem ove sezone očekujem solidnu minutažu za našeg Marija Hezonju.'

Prošle sezone MVP lige bio je Stephen Curry iz Warriorsa. Tko će po vama biti MVP ove sezone?

'Mislim da je ova sezona prekretnica za New Orleans Pelicanse i njihovog najboljeg igrača Anthonyja Davisa. On bi mogao ove sezone do svoje prve MVP titule jer za to ima potencijal. Strašan igrač!'

Vaš vršnjak Tony Parker još uvijek jako dobro igra za Spurse, a vi gledate NBA iz fotelje. Zašto ste se tako rano odlučili za igračku mirovinu?

'Prošle sezone u Efesu nisam igrao jer me trener Ivković nije želio u momčadi i žao mi je što je tako ispalo. Istina, imao sam problema s koljenom i leđima zadnjih nekoliko sezona, ali to nije bio razlog mog neigranja. Nakon što mi je istekao ugovor odlučio sam, iako sam imao nekih ponuda, da je gotovo. Jednostavno je došlo do zasićenja i nisam imao više volje trenirati dva puta dnevno te često odlaziti u karantenu u svom gradu. Karantena, koja me psihički umarala, recimo u NBA-u, nema, ali ja sam na vrijeme shvatio da u NBA-u neću igrati puno ako ostanem, stoga sam velik dio karijere proveo u Europi. Kao prvo, nisam atleta, a uz to jako dobro poznajem svoje tijelo i zato sam se rano vratio u Europu.'

Zbog srbijanskog trenera Dušana Ivkovića vaša zadnja sezona, u kojoj za tirski Efes niste igrali ni minute uz mladog Darija Šarića, ostat će vam u ružnoj uspomeni. Biste li danas pozdravili Ivkovića da ga sretnete?

'Ne bih ga sigurno pozdravio! U klubu su svi bili korektni, ali Ivković me nije želio u momčadi iako sam želio igrati. Eto, tako je ispalo, ali moram reći da sam kao dečko iz Čituka, malenog hercegovačkog grada, stvarno zadovoljan svojom karijerom. Možda sam mogao napraviti više, ali kada vratim film unazad, ne bih baš ništa mijenjao. Mislim da sam bio pošten i dosljedan na svom košarkaškom putu', kazao je Planinić.

U drugom dijelu intervjua, koji ćemo objaviti za nekoliko dana, Planinić je otvoreno govorio o nastupu Hrvatske na Eurobasketu, svom rođaku Ivici Zupcu iz Cibone, kojeg prate NBA skauti, te o Draganu Benderu, kojeg je nedavno gledao uživo, s naglaskom na budućnost hrvatske košarke.