ŽUPARIĆ ZA TPORTAl

Pisao je povijest Rijeke, a sad igra u ligi s Kanađanima; nas je oduševio izjavom o Gvardiolu i Lovrenu

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija danas od 17 sati na Khalifa International stadionu igra utakmicu drugog kola F skupine Svjetskog prvenstva, a suparnik našima je reprezentacija Kanade. Čak 11 igrača te reprezentacije nastupa u sjeverno-američkoj MLS ligi, u kojoj igra i jedan od igrača velike Rijekine generacije, koja je osvojila naslov prvaka, ali i tri hrvatska kupa - 30-godišnji Dario Župarić

Dario Župarić sa svojim je Portland Timbersom, s kojim je osvojio naslov MLS lige (ili bolje rečeno završni turnir u sezoni koju je prekinuo korona-virus), posljednju utakmicu odigrao početkom listopada. Već nešto više od mjesec dana je u Hrvatskoj, a posljednjih je dana bio fokusiran na organizaciju svoje svadbe.

I u subotu je ponovno rekao 'da' svojoj odabranici, te uživao u društvu 200-tinjak uzvanika, među kojima su bili brojni bivši suigrači iz zlatnih vremena kluba s Rujevice.

Naravno, ove nedjelje morat će skupiti snage, jer u popodnevnim satima navijat će za Hrvatsku.

'Ma da, došlo mi je i desetak prijatelja iz Portlanda, naravno Hrvata, pa su oni bili više u tome gdje ćemo gledati utakmicu. Najviše su se brinuli hoću li im organizirati gledanje. Lako njima za moju svadbu (ha, ha). No, bit će to sve jako dobro, očekujem da će Hrvatska pobijediti, a potom i proći skupinu', rekao je za tportal Dario Župarić.

Nego, već nam je Kristijan Kahlina rekao kako ligu, odnosno kanadske igrače ne poznaje predobro, jer je tek jednu sezonu u MLS-u, ali da je liga vrlo jaka, zanimljiva. Kakva su vaša iskustva s kanadskim reprezentativcima?

'Stvar je u tome da imamo dvije konferencije, pa smo s klubovima s istoka manje u doticaju. A tamo je izuzetno uvjerljiv bio Montreal. Imali su sjajnu sezonu. Meni je najupečatljiviji Lucas Cavallini, koji nosi dres Vancouvera. Snažan je, dobro čuva loptu, ali je i pomalo 'prljav', voli udariti svoje čuvare, što nije dobro za nas stopere. Stalno stvara pritisak, ali opet, što mu to vrijedi, ako neće igrati, kao što nije igrao protiv Belgije'.

Kad biste trebali dati savjet hrvatskim stoperima kako ga čuvati, što biste im rekli?

'A što ja mogu reći Gvardiolu, ponajboljem mladom stoperu svijeta, ili Lovrenu, koji je bio europski prvak? Pa oni znaju kako čuvati takve igrače. Naravno, Kanada kao momčad je zahtjevan suparnik, vidjelo se i protiv Belgije koliko su opasni i kako igraju okomito. Brzi su, opasni, čak su imali i puno više udaraca od Belgije. Dakle, trebamo samo biti strpljivi'.

  • +45
Hrvatska - Maroko; SP u nogometu, 23.11.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Definitivno, jer i protiv Maroka mnogi su mislili 'lako ćemo'. A kad tamo...

'Nije to problem samo Hrvatske. Pa pogledajte koje su sve reprezentacije gubili od tzv. malih. Nema tu više priče kao prije 15 godina, kada si mislio da si bolje pripremljen od protivnika i da ćeš lako pobijediti. Danas u svakoj utakmici moraš biti na 100 posto. No, imamo mi i kvalitetu, posebno u veznom redu, uvjeren sam da će se sve posložiti i da ćemo imati razloga za slavlje'.

Bilo je baš prema veznom redu, odnosno ofenzivi dosta prigovora nakon Maroka?

'Lako je biti pametan nakon utakmice. Iako mogu primijetiti da nam jako fali Ante Rebić, koji je stalno vršio pritisak na zadnju liniju protivnika, jedno takvu ubojito krilo. Sada imamo samo Perišića koji može igrati tako. Dok mislim da Vlašić ipak nije taj tip, on se radije povlači u sredinu, kao druga špica. Naravno, ne želim se petljati u izbornikov izbor. Ali kako god, kada vidimo kakve igrače imamo, možemo biti samo ponosni. Osim toga, trebaš imati i malo sreće, jer ovo je turnir, i ako kiksaš u samo jednoj utakmici, već si pod velikim pritiskom. No, uvjeravam, mi nismo kiksali protiv Maroka, u smislu da smo napravili veliku grešku. I ne smijemo se postaviti kao da nam je utakmica protiv Belgije nekakvo opterećenje, jer tvrdim da je Hrvatska najbolja u skupini. A to će i dokazati'.

Vi ste nosili dres hrvatske U-21 reprezentacije, pa ste između ostalih igrali i s nekim aktualnim reprezentativcima, poput Livakovića, Brozovića, Kovačića...

'Da, ali igrao sam i s Vrsaljkom, Rebićem.. No, njih sada nema. Ali čude me kritike prema Kovačiću. Sjećam se kada sam već praktički bio na izlazu iz te generacije, onda nam se priključio Kovačić, koji je bio mlađi tri ili četiri godine od nekih igrača. A svi su tražili njega, gurali loptu njemu da napravi nešto s njom. Toliko je bio dobar, toliko je odskakao kvalitetom. Baš kao i Marcelo Brozović, kojeg je Niko Kovač gurnuo u reprezentaciju, vidjevši kakva 'čelična pluća' ima, koliko može trčati. Obojica su klase za sebe, a kada vidimo u kakvim klubovima igraju i što su sve osvojili, posebice Kovačić, nisu mi jasne kritike. Kovačića možda ljudi gledaju i kroz statistiku, odnosno golove ili asistencije, ali on kao vezni igrač ima posve drugačije zadatke. I zato ne volim kada se svi postavljaju kao izbornici', zaključio je Dario Župarić, kojem će, vjerujemo, i naši nogometaši dodatno uljepšati ovu nedjelju.

  • +17
Belgija - Kanada, SP u nogometu, 23.11.2022. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal