nogometni misterij

Pet ljetnih transfera koji izazivaju nevjericu: Nikom nije jasno zašto su se dogodili

24.08.2018 u 06:24

Bionic
Reading

Ljetni prijelazni rok je pri kraju i možemo već sada reći da neki nogometaši i klubovi nisu donosili racionalne odluke kad su u pitanju transferi tijekom posljednja dva mjeseca...

Klubovi tijekom ljeta pokušavaju osvježiti svoje igračke postave, a nogometaši pronaći bolje radne uvjete i nove izazove, zbog čega se milijarde eura u ovo doba godine troše na transfere.

  • +14
Nikola Kalinić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bez sumnje je Juventusova kupovina Cristiana Ronalda zasjenila sve ostalo, a dobro je ulagao novce i Liverpool koji je za 200 milijuna eura značajno pojačao svoju ekipu.

No, bilo je i potpuno bizarnih transfera koji uopće nisu jasni ljubiteljima nogometa, od kojih izdvajamo njih pet, a uključuju i dva hrvatska nogometaša.

Najčudnija priča svakako je ona oko Paulinha. Brazilski 30-godišnji veznjak doveden je za 40 milijuna eura prošlog ljeta u Barcelonu da bi ubrzo utišao kritičare i pokazao da je vrhunski nogometaš kakav svakom klubu treba. Dobar je bio i na SP-u u Rusiji, a onda kad su svi bili uvjereni da kreće s Kataloncima u novi pohod na Ligu prvaka on se odlučio vratiti u poluamaterski nogomet te karijeru nastaviti u kineskom Guangzhou Evergardeu. Neshvatljiva odluka jednog profesionalca u najboljim godinama.

Nije baš jasno ni zašto se Fernando Torres odlučio nakon Atletica, Liverpoola, Milana i Chelsea od ovog ljeta boriti za opstanak u japanskoj ligi u redovima slabašnog Sagan Tosua. Četiri milijuna eura plaće i nije novac zbog kojeg bi čovjek prodavao svoj ugled, pogotovo jer mu ne ide u Japanu i još čeka na gol u prvenstvu nakon sedam nastupa. U Kupu je u srijedu makar zabio prvijenac, ali teško da će postati legenda na Dalekom Istoku pa je njegov odlazak u Aziju čini se totalni promašaj.

Alen Halilović može reći da su njegovi bivši klubovi Sporting Gijon, Las Palmas i HSV svi ispali iz prvih liga, što dok je za njih igrao, što nakon što je otišao. Ispao je i iz druge lige svojedobno s Barcelonom B. Kad ga je Milan iznenađujuće kupio ovog ljeta činilo se da će mu napokon krenuti, ali dva mjeseca kasnije trener Gennaro Gattuso ga se navodno zasitio i u Italiji pišu da ga se već želi riješiti. Čak i ako to nije istina, teško da će se naigrati ove sezone.

S obzirom da je Nikola Kalinić imao očajnu sezonu u Milanu, a onda i izazvao skandal u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, pomalo je nevjerojatno da ga je nakon toga svega poželio Diego Simeone. Atletico ga je platio 15 milijuna eura, a već u svlačionici ima vrhunski napadački dvojac, Griezmanna i Costu te Correu i Partyja kao odlične džokere s klupe. Naš bivši reprezentativac nije dobio niti minute u prvim utakmicama u novom klubu, što ovaj transfer čini još manje logičnim.

Za kraj, tu je i Real sa svojim ljetnim transferima. Navikli smo zadnjih godina da u Madridu malo kupuju, ali očekivalo se da će ovog ljeta skupocjenim pojačanjima pokušati nadoknaditi gubitak Ronalda i Kovačića u ofenzivi. Umjesto toga, 'kraljevski klub' odlučio je pojačati jednu od pozicija na kojoj je već bio moćan. Sada uz Keylora Navasa ne samo što ima Thibauta Courtoisa, već i Andrija Lunjina, a zna se da se golmani najmanje rotiraju od svih igrača. Uprava madridskog kluba time je učinila tek to da će imati dva nova frustrirana igrača u svlačionici, a od iskoraka u kvaliteti ništa. Navijačima ne preostaje ništa drugo nego nadati se da će to biti ispravljeno u sljedećih tjedan dana...