TUŽNA PORUKA

Pele je neutješan: Oplakujem smrt svog brata!

06.01.2014 u 11:25

Bionic
Reading

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena, Pele, toplim se riječima oprostio od svog prijatelja i velikog rivala na travnjaku – Eusebija...

Velika portugalska legenda Eusebio preminuo je u noći sa subote na nedjelju od zatajenja rada srca u 72. godini života. Pele i Eusebio prijateljstvo su stekli na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine, gdje su se između ostalog sudarile njihove reprezentacije – Brazil i Portugal. Eusebio je postigao dva pogotka u 3-1 slavlju Portugala, a na koncu turnira je na njegovom kontu golova stajala brojka devet. Portugalac je bio najbolji strijelac turnira, te je predvodio reprezentaciju do trećeg mjesta.

'Oplakujem Eusebijevu smrt, smrt svoga brata. Postali smo jako dobri prijatelji na SP 1996. godine. Posljednji sam ga put vidio na nedavnoj utakmici Brazila i Portugala. Moje su misli sada s njegovom obitelji i najdražima. Neka ga Bog primi otvorenih ruku', napisao je na svom Twitter-profilu umirovljeni brazilski napadač.


Eusebio je u svojoj karijeri nastupio u 745 službenih utakmica, te je bio strijelac čak 733 pogotka. Petnaest je godina nastupao za Benficu s kojom je osvojio 11 naslova prvaka Portugala, pet naslova pobjednika domaćeg kupa i Europski kup. Igrao je još tri puta u finalu potonjeg natjecanja, u kojem je bio najbolji strijelac u tri navrata. Eusebio je ujedno bio i prvi igrač koji je osvojio europsku 'Zlatnu kopačku' u prvom izdanju 1968. godine. Isti je uspjeh ponovio i pet godina kasnije.

Eusebio je bio jedan od najboljih