A ŠTO JE IZVODIO NA TRENINGU

Pele je čak tri puta igrao protiv Dinama, ali niti jednom nije slavio: Voda nam je ušla u uši, zadovoljni smo remijem

30.12.2022 u 07:14

Bionic
Reading

Legendarni brazilski nogometaš Pele, koji je u četvrtak umro u 83. godini, tri puta je u dresu Santosa igrao protiv Dinama i sva tri puta remizirao.

Prvi put Pele je protiv Dinama igrao 1957. u Rio de Janeiru. Nastupio je tada za kombiniranu momčad Santosa i Vasco da Game, a dvoboj je završio 1:1.

Upravo je Pele, kojem je tada bilo 16 i pol godina, zabio vodeći gol u šestoj minuti. Strijelac za Plave bio je Aleksandar Benko u 36. minuti iz jedanaesterca. Dinamo je tada sudjelovao na turniru organiziranom povodom izgradnje novoga stadiona Morumbi u Sao Paulu. Utakmice Dinamove skupine igrane su na Maracani u Riju, dok se druga grupa nadmetala u Sao Paulu.

Drugi dvoboj bio je u rujnu 1969. kada se na tribinama maksimirskog stadiona okupilo 64.000 gledatelja, a susret između Dinama i Santosa završio je 1:1.

Josip Gutzmirtl je doveo Modre u vodstvo, a izjednačio je Edu. Tijekom utakmice Pele je uzdrmao gredu, a Marijan Čerček vratnicu.

'Senzacija, Santos u Maksimiru. Spektakl plavih i bijelih. Sve su oči uprte u kralja nogometa, Pele je istinski majstor. Ne, ne treba više. Sinonim nogometa, čudo, super klasa, genijalac', piše o gostovanju Pelea na Maksimiru u Dinamovoj mongrafiji 1945-75. koju su napisali Fredi Kramer, Roman Garber i Zvonimir Magdić.

'Zadovoljni smo neodlučenim', govorio je Pele nakon utakmice.

'Dinamu je tek poslije vodstva ponestalo daha. Mi smo se tada trgnuli, osjećaj da je voda ušla u uši pokrenuo je naše igrače. Zaigrali smo odlučnije i mislim da smo zasluženo izvukli neodlučeno', kazao je legendarni Brazilac.

Santos i Dinamo ponovo su igrali u siječnju 1970. na turniru u Santiago de Chileu. Taj je ogled završio 2:2, a za Modre su zabili Marijan Novak i Krasnodar Rora. Za Santos su strijelci bili Rildo i Coutinho, a za oba gola je asistirao Pele.

Šest godina kasnije Pele je u Zagreb stigao kao demonstrator u reklamnoj kampanji. Tadašnjim je klincima Dinama održao ogledni trening.

'Sjećam se kad nam je Pele došao na trening u Maksimir. Bili smo klinci. Dvaput je škaricama pogodio rašlje na južnom golu. Treniramo s njim, a on škaricama pogodi u 90! A, mi djeca sva u čudu. On veli 'dajte mi još jednom'. I opet u rašlje. U isto mjesto', kazao je Drago Dumbović, nekadašnje popularno desno krilo za Dinamovu klupsku stranicu.

  • +60
Pele Edson Arantes do Nascimento Izvor: EPA / Autor: CARLO FERRARO