MINISTARSTVO DEMANTIRA

Panika u Sloveniji; odbojkaš zaražen Zika virusom u Brazilu!

09.06.2016 u 12:57

Bionic
Reading

Slovenski odbojkaš Jan Klobučar, koji je nedavno s reprezentacijom gostovao u Brazilu, u domovini je zatražio pomoć zbog sumnjive infekcije, a navodno je zaražen virusom zika, piše u četvrtak ljubljanski list Slovenske novice koji se poziva na dokument Instituta za javno zdravlje, no ministarstvo zdravstva ističe da sumnja u opasnu zaraznu bolest nije potvrđena.

Naravno, vijest se vrlo brzo proširila i po regiji…

'U spomenutom slučaju nije se radilo i infekciji zika virusom', kazala je ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc u kratkoj izjavi novinarima, dodavši da sumnja u infekciju zikom nije bila potvrđena.

Institut za javno zdravlje najavio je za danas konferenciju za novinare o spomenutom slučaju i potencijalnim rizicima za zdravlje od virusa zika kojeg prenose tigrasti komarci, a u međuvremenu je Slovenski odbojkaški savez objavio priopćenje u kojemu se navodi da je odbojkaš Klobučar dobro i da već trenira.

'Klobučar je nakon povratka iz Brazila u Sloveniju doista obolio i zatražio pomoć na infekcijskoj klinici, ali su svi dodatni nalazi na koje je upućen pokazali da nije inficiran virusom zika', naveo je Savez u priopćenju.

Liječnica slovenske olimpijske reprezentacije Nada Rotovnik Kozjek izjavila je da se u pripremama slovenskih sportaša za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru rizici koje predstavlja virus zika tretira sa svom potrebnom ozbiljnošću.

Po podacima Europskog centra za kontrolu bolesti na području Europske unije do sada je zabilježeno oko 700 "importiranih" slučajeva, u kojima su virus zika dobili Europljani nakon boravka u latinoameričkim zemljama gdje je prisutna ova infekcija.