EP AUSTRIJA I ŠVICARSKA – 2008.

Pamtimo ga po slavlju Španjolske i tragediji Hrvatske protiv Turske

01.06.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Europski smotru 2008. obilježio je trijumf Španjolaca i tragedija Hrvata. 'Furija' je nakon 44 godine došla na europski tron, a Hrvatska je ispala od Turske u četvrtfinalnu nakon nevjerojatne drame.

Završni turnir je ponovo organiziran u dvije zemlje, a nastupilo je 16 reprezentacija (Austrija, Švicarska, Poljska, Portugal, Italija, Francuska, Grčka, Turska, Češka, Njemačka, HRVATSKA, Rusija, Španjolska, Švedska, Rumunjska, Nizozemska). Od velikana izostali su tek Englezi koje su izbacili 'Vatreni' trijumfom na Wembleyu.

Prva faza natjecanja prošla je bez velikih iznenađenja, a svoj put u skupini su završila i oba domaćina. Hrvatska je impresivno prošla kroz skupinu sa tri pobjede (Austrija 1-0, Njemačka 2-1, Poljska 1-0). Maksimalan učinak imali su još jedino Španjolci i Nizozemci. Odabranici Slavena Bilića u četvrtfinalu su odmjerili snage protiv Turske. Sasvim sigurno mnogi se još uvijek sjećaju drame na 'Prateru'. Nakon regularnog dijela bez golova, Hrvatska je povela golom Klasnića u 119. minuti. Cijeli hrvatski stožer je pogodak proslavio utrčavši na travnjak, nažalost, bilo je to preuranjeno slavlje. Turska je izjednačila u sudačkoj nadoknadi produžetka golom Senturka izborivši tako jedanaesterce.

Prilikom raspucavanja jedino je Srna bio precizan, dok su Modrić, Petrić i Rakitić promašili i Turci su izborili polufinale. Boljim izvođenjem jedanaesteraca polufinale je izborila i Španjolska protiv Italije, Rusija je u produžetku pobijedila Nizozemsku, dok je Njemačka porazila Portugal. U polufinalu je 'Furija' bez većih problema zaustavila Rusiju (3-0), dok je Njemačka u dramatičnoj završnici slomila Tursku (3-2) golom Lahma u zadnjoj minuti. U finalu je Španjolska pobijedila Njemačku golom Fernanda Torresa, a najbolji strijelac prvenstva bio je David Villa sa četiri gola.

EP AUSTRIJA I ŠVICARSKA – 2008.


Broj sudionika: 16 (Austrija, Švicarska, Poljska, Portugal, Italija, Francuska, Grčka, Turska, Češka, Njemačka, HRVATSKA, Rusija, Španjolska, Švedska, Rumunjska, Nizozemska)

Četvrtfinale: Portugal – Njemačka 2-3, HRVATSKA – Turska 1-3 jedanaesterci (1-1, 0-0), Rusija – Nizozemka 3-1 produžetak(1-1), Španjolska – Italija 4:2 jedanaesterci (0-0)

Polufinale: Njemačka – Turska 3-2, Španjolska – Rusija 3-0

Za treće mjesto -

FINALE: Španjolska – Njemačka 1-0

PRVAK: Španjolska

Najbolji strijelac: 4 – David Villa (Špa)