IZBOR HZSN-A

Ovi su sportski novinari obilježili proteklu godinu

23.02.2015 u 15:25

Bionic
Reading

Tomislav Židak iz Jutarnjeg lista proglašen je novinarom godine u izboru Hrvatskog zbora sportskih novosti (HZSN), dobitnici nagrada za životno djelo su Slavko Cvitković i Branko Tuđen, dok su posebna priznanja na svečanosti u Novinarskome domu u Zagrebu dobili novinar HINE Denis Lugarić i fotoreporter FAH-a Damir Senčar.

Poznati nogometni kroničar Židak nagradu HZSN-a Novinar godine zaslužio je serijom britkih tekstova sa Svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu, a najboljim hrvatskim sportskim novinarom bio je proglašen i 1995. godine. Židaku je nagradu uručio predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Davor Šuker, koji je sve nagrađene sportske novinare pozvao kao posebne goste na kvalifikacijske utakmice protiv Azerbajdžana i Norveške.

Nagrada za životno djelo otišla je dugogodišnjem televizijskom komentatoru i bivšem predsjedniku HZSN-a Slavku Cvitkoviću, te sportskom publicistu i bivšem glavnom uredniku Večernjeg lista i Sportskih novosti Branku Tuđenu. Za izvještavanje sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu priznanjem za televizijsko novinarstvo nagrađena je novinarka HTV-a Mila Horvat, dok je priznanje u kategoriji intervjua za razgovore s bivšim hrvatskim reprezentativcima Ognjenom Vukojevićem i Eduardom da Silvom dobio Predrag Jurišić iz Večernjeg lista. Novinar HINE Denis Lugarić i splitski publicist Jurica Gizdić dobili su priznanje za publicistiku za monografiju Pola stoljeća hrvatskog paraolimpizma, a Damir Senčar iz FAH-a najbolji je hrvatski sportski fotoreporter.

Pobjednik US Opena Marin Čilić dobio je od hrvatskih sportskih novinara priznanje za suradnju s medijima, priznanje za lokalno novinarstvo otišlo je u ruke Željka Kapelarija s HRT-radio Zadra, a najbolje organiziranu press-službu u protekloj godini imao je Hrvatski teniski savez na čelu s Igorom Rajkovićem. Posebno priznanje dobila su regionalna izdanja Sportskih novosti, dok je splitska sekcija HZSN-a nagrađena za društveni angažman zbog brojnih humanitarnih akcija koje su organizirali u prošloj godini.

Svečanost hrvatskih sportaskih novinara uveličali su predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop, pomoćnik ministra za sport Tomislav Paškvalin i bivši hrvatski izbornik Miroslav Ćiro Blažević.

Prije svečanosti dodjele nagrada i priznanja održan je i Izborni sabor HZSN-a na kojem je Jura Ozmec dobio novi četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika. Tajnim glasovanjem Ozmec je dobio 32 glasa, a njegova protukandidatkinja Iva Perdec Augustić iz 'goal.coma' devet glasova.