PET ZA POVIJEST

Ove ćemo nogometne poteze pamtiti desetljećima!

01.01.2015 u 10:13

Bionic
Reading

Nakon što smo započeli odbrojavanje od pozicije deset do šest, izdvojili smo pet nezaboravnih trenutaka, po kojima će se nogometna 2014. pamtiti vjerojatno još jako, jako dugo

Odbrojavanje je počelo s brojem deset (cijeli članak pročitajte OVDJE), a sada su na redu pet najvažnijih i nezaboravnih trenutaka iz nogometne 2014...

5. Fredov pad i 11-erac na otvaranju SP-a (Brazil – Hrvatska 3:1, SP2014.)
Znalo se i prije početka prvenstva da će Brazil imati 'sudački poguranac' na domaćem terenu, ali malo je tko mogao pretpostaviti da će im 'joker sudac' biti potreban već u prvoj utakmici, na samom otvaranju SP-a. Na nesreću po nas, Brazil je tada igrao protiv Hrvatske, koja se vrlo dobro držala s tada favoritom natjecanja, da bi 20-tak minuta prije kraja japanski sudac Nishimura dosudio najstrožu kaznu u korist domaćina iako je kontakt između Freda i Lovrena bio minimalan, ako je i postojao.

4. Van Persie kao 'leteći Holandez' i slom Furije (Nizozemska – Španjolska 5:1, SP 2014.)
Sve do pred sam kraj prvog poluvremena utakmice protiv Nizozemske, u reprizi finala sa SP-a četiri godine ranije, Španjolci su izgledali kao daleko bolja momčad na terenu spremna pobijediti 'tulipane' i s nekoliko pogodaka prednosti. A onda je Van Persie postigao jedan od najljepših pogodaka glavom u povijesti, koji je započeo potpuno preokret, da bi Nizozemci na kraju slavili s rekordnih 5:1. Nikada branitelj naslova prvaka nije poražen na taj način, a nakon utakmice protiv Čilea Španjolci su postali prva momčad koja je eliminirana s natjecanja.

3. Povratak Kraljeva… I onda četiri komada za kraj (Real Madrid – Atletico M. 4:1, finale Lige prvaka 2014.)
Nekoliko sekundi bilo je ostalo do kraja susreta, kada je Luka Modrić sjajno izveo korner s desne strane, a još bolje loptu glavom pogodio i uputio pored nemoćnog Courtoisa Realov branič Sergio Ramos. U tom trenutku, moglo se znati tko će biti budući europski, a povijest se gotovo pa ponovila što se Atletica tiče. Naime, u finalu protiv Bayerna, prije 40 godina, vodili su 1:0 samo nekoliko sekundi prije isteka drugog produžetka da bi tada izjednačio Schwarzenbeck. Protiv Bayerna su poraženi drugog dana 4:0, protiv Real Madrid nakon produžetka 4:1.

2. Ugriz Luisa Suareza (Urugvaj – Italija 1:0, SP 2014.)
Čin na kojeg je vjerojatno potrošeno najviše tinte od svih događanja na nogometnom terenu bio je 'treći ugriz Luisa Suareza', a ovoga je puta žrtva bio talijanski branič Giorgio Chiellini. Na terenu su bile reprezentacije Italije i Urugvaja, a iako sudac nije na licu mjesta vidio što se dogodilo, Suarez je naknadno suspendiran na nekoliko mjeseci bez igranja nogomet. Ipak, njegova sjajna sezona u Liverpoolu i odlična igra protiv Engleske bili su dovoljni kako bi ga kupila Barcelona, i tako posložila atomski napad Messi-Neymar-Suarez.

1. Povijesna blamaža Brazila 1:7 (Brazil – Njemačka 1:7, polufinale SP-a 2014.)
Šezdeset i četiri godine najnogometnija je nacija svijeta, peterostruki svjetski prvaka, čekala priliku da se najveća nogometna smotra ponovo održi u njihovoj zemlji. Iako su igrali loše te pogotke postizali uglavnom nakon prekida, svi su u Brazilu bili uvjereni kako će njihovi miljenici po šesti put postati svjetski prvaci te prvi put na svome tlu. Ali onda su ostali bez Neymara i Thiaga Silve, a u polufinalu su doživjeli sramotu kakvu nikad nisu. Na domaćem terenu Nijemci su ih pregazili 7:1 te održali pravu nogometnu lekciju koja će se pamtiti u generacijama koje dolaze. Da bi stvar bila još gora, posao su zaključili Nizozemci, koji su ih savladali 3:0 u borbi za treće mjesto.