kaže da nije mogao odbiti

Ovako nešto baš nitko nije očekivao; slavni trener vodio je nizozemski reprezentaciju, Chelsea i Real Madrid, a sada je preuzeo Curacao

22.08.2020 u 14:24

Bionic
Reading

Nizozemski nogometni stručnjak Guus Hiddink postao je novim izbornikom reprezentacije Curacaa, otoka-države u sklopu Nizozemskih Antila, koji je prije deset godina proglašen samostalnim područjem Kraljevine Nizozemske

Nizozemski nogometni stručnjak Guus Hiddink postao je novim izbornikom reprezentacije Curacaa, otoka-države u sklopu Nizozemskih Antila, koji je prije deset godina proglašen samostalnim područjem Kraljevine Nizozemske.

Curacao će biti šesta seniorska izabrana vrsta koju će ovaj vitalni 73-godišnjak dodati svom bogatom životopisu, a ugovor je potpisan na dvije godine, do kraja Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru.

'Bilo je teško reći ne', izjavio je Hiddink za južnoamerički Fox Sport pojašnjavajući zašto je odlučio voditi reprezentaciju koja se trenutačno nalazi na 80. mjestu FIFA-ine ljestvice muških nacionalnih vrsta i nikada se nije plasirala na završni turnir svjetskog prvenstva.

Hiddink je u dva navrata bio na korak do finala Mundiala, s Nizozemskom 1998. te četiri godine poslije s reprezentacijom Južne Koreje, koja je tada bila sudomaćin SP-a s Japanom. U oba slučaja Hiddinkove momčadi su osvojile četvrto mjesto.

Nizozemska je u Francuskoj 1998. u polufinalu poražena na jedanaesterce od Brazila, a u borbu za broncu svladala ju je Hrvatska s 2:1. Južna Koreja je u polufinalu SP-a 2002. poražena s 1:0 od Njemačke, a u borbi za broncu bolja je bila Turska s 3:2.

Osim Nizozemske i Južne Koreje, Hiddink je bio izbornikom Australije, Rusije i Turske, a vodio je i olimpijsku reprezentaciju Kine. S Rusijom je na Europskom prvenstvu 2008. stigao do polufinala, u kojem su Rusi poraženi s 3:0 od kasnijeg prvaka Španjolske.

U klupskoj karijeri je dogurao do klupe Real Madrida, nakon što je više puta bio nizozemski prvak s PSV-om, kojeg je 1988. odveo sve do naslova europskog prvaka.

Curacao će u prvoj fazi CONCACAF kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru igrati u skupini s Gvatemalom, Sv. Vincentom i Grenadinima, Kubom i Djevičanskim otocima. Natjecanje započinje u listopadu, a samo će prvoplasirana reprezentacija iz svake od šest skupina izboriti nastup u drugoj fazi kvalifikacija.