nogomet 'preko bare'

Otkriveno koliko zarađuju hrvatski nogometaši u američkoj MLS ligi; jedan od njih ima ugovor u rangu najvećih zvijezda

18.05.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Ove sezone u američkoj MLS ligi igraju tri hrvatska nogometaša. Damir Kreilach (33) je starosjedilac, ovo mu je peta godina u SAD-u, tu je i Dario Župarić (30) koji odrađuje svoju četvrtu sezonu te golman Kristijan Kahlina (29) koji je stigao početkom ove godine

Američka nogometna MLS liga iz godine u godinu napreduje te je sve privlačnija igračima iz Europe i ostatka svijeta. No, za sada je malo hrvatskih nogometaša, ove sezone su samo trojica pronašla angažman u ligi koja broji čak 28 klubova diljem SAD-a.

Kako bi privukli što bolje i kvalitetnije igrače, klubovi su morali povećati i plaće, a sada je otkriveno koliko zarađuju nogometaši u MLS-u ove sezone.

Vukovarac Damir Kreilach (33) najplaćeniji je Hrvat u MLS-u, igra svoju petu sezonu u redovima Real Salt Lakea, jedan je od glavnih igrača i najveća zvijezda. A takav mu je i ugovor jer na godinu ima zajamčenih 1,400.000 dolara, dok s bonusima može zaraditi 1,500.000 dolara.

U karijeri je Kreilach igrao za Rijeku, od 2013. do 2018. branio je boje Union Berlina, a potom se odlučio za MLS. I nije pogriješio, u Salt Lakeu je pokazao i dokazao sve svoje kvalitete, a klub je to nagradio izdašnim ugovorom koji je u gornjem rangu plaća nogometaša MLS lige.

Na zapadnoj obali SAD-a karijeru je nastavio još jedan Slavonac i bivši igrač Rijeke, Dario Župarić (30). Igrao je Župarić, inače rođen u Županji, za Cibaliju, potom talijanski Pescaru, a od 2016. do 2020. nosio je dres Rijeke. Od 2020. godine je član Portland Timbersa, gdje prema objavljenim podacima ima godišnji ugovor od 750.000 dolara, koji s bonusima može biti i nešto izdašniji.

Posljednji je u MLS stigao nekadašnji kapetan i golman Gorice Kristijan Kahlina (29). Nakon što je sezonu i pol odradio na golu Ludogoreca, Kahlina je početkom ove godine potpisao za FC Charlotte. Prema dostupnim podacima on ima godišnji ugovor od 425.000 dolara, a s bonusima može zaraditi maksimalno 451.000 dolara.

Za usporedbu, najplaćeniji igrač MLS lige je Xherdan Shaqiri, Kosovar sa švicarskom putovnicom koji je igrao za Bayern, Inter, Liverpool... Sada je u Chicagu te ima godišnji ugovor od čak 7,350.000 dolara, a s bonusima može zaraditi čak 8,153.000 dolara. Iza njega je Javier Hernandez, svima poznatiji kao Chicharito. Igrao je za Manchester United i Real, a sada u LA Galaxyju zarađuje 'okruglo' šest milijuna dolara po sezoni. Tu je i legendarni Gonzalo Higuain koji u Interu iz Miamija zarađuje 5,100.000 dolara na godinu.

>> POPIS ZARADA NOGOMETAŠA U MLS-U POGLEDAJTE OVDJE