ČEKA SE SUDSKA ODLUKA

Otkriveno kako su izvlačili novac i oštetili Hajduk, Split i Hrvatsku!

13.05.2015 u 14:54

Bionic
Reading

Financijski vještak Cvitan Grubišić kazao je na suđenju bivšim čelnicima Hajduka, optuženima zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojom su napravili višemilijunsku štetu, da su se u njihovo vrijeme isplate igračima radile nezakonito, ponekad i bez ikakvih potvrda.

Vještak je pojasnio da se financijske transakcije nisu provodile kroz poslovne knjige, pojedine niti bile u računovodstvenoj evidenciji, a nekim su se igračima isplate obavljale bez ikakvih potvrda. Dodao je i da je nakon šest godina, ako u međuvremenu ništa nije poduzeto i naplaćeno, došlo do zastare novčanih potraživanja. Zbog promjene zakona, ali i zastare u jednom dijelu optužnice tužiteljstvo je najavilo da će do okončanja postupka napraviti izmjenu optužnice.

'Sredstva koja su Hajduku dolazila za transfer igrača su se dijelila na dio za klub i dio za igrače. Dio za igrače se smatra dohotkom igrača i spada pod obvezu obračunavanja poreza na dohodak, a drugi je dio sredstava koji ide Hajduku. Na kraju godine Hajduk treba izračunati dobit i na tu dobit platiti porez. Igrači nisu bili pod ugovorom niti u radnom odnosu već obavljali samostalnu djelatnost', kazao je vještak Grubišić koji je već dva puta radio svoje nalaze u 'slučaju Hajduk'.

Kako je obrana imala niz pitanja za vještaka sudac Zoran Matulović prekinuo je raspravu, a vještak će kompleksna financijska pitanja u roku od mjesec dana dobiti napismeno.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva zbog više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju tereti Željka Kovačevića (59), Petra Reića (58), Ivana Maršića (63), Ivicu Šurjaka (62), Velimira Strinića (53) i Ivana Zelića (66). Na teret im se stavlja da su kaznena djela činili u periodu od 1997. do 2000. kada su u nekoliko navrata predizali novac koji je bio namijenjen igračima Hajduka i tako napravili višemilijunsku materijalnu štetu.

U optužnici se među ostalim navodi kako su blagajničku dokumentaciju pronašli, a potom sakrili ili uništili. Predizanje novca su ovjeravali pečatom kluba i dio iznosa 'pravdali' kao putne i osobne troškove oko organizacije utakmica i prihvata sudaca. Osim nogometaša Hajduka materijalno su oštetili i državni proračun, izvanproračunske fondove i proračunske jedinice lokalne uprave i samouprave.