SVE SLAVNE FACE

Otkrivena nova imena poznatih sportaša koji su koristili doping

19.09.2016 u 20:43

Bionic
Reading

Ruska hakerska skupina Fancy Bears nastavila je s objavljivanjem imena sportaša koji su tijekom karijere koristili doping u medicinske svrhe

Serena i Venus Williams, Simone Biles, Ellena Delle Done, Bradley Wiggins, Chris Froome, Petra Kvitova, Bethanie Mattek-Sands, Robert Harting, Charley Hull, Haether Fisher i Sam Towsend su uspješni sportaši koji su uz odobrenje Međunarodne antidopinške agencije (WADA) koristili nedozvoljena sredstva zbog medicinskih razloga.

WADA je pokušala utjecati na rusku vladu da pronađe hakere i zaustavi ih u daljnjoj objavi, ali dogodilo se suprotno.

Svjetlo dana ugledala su nova imena iz sportskog svijeta koja su koristila doping i za to imala dozvolu WADA-e i liječnika.

Najpoznatija faca je Rafael Nadal, španjolski tenisač koji je u karijeri osvojio sve moguće, te britanski atletičar Mo Farah, koji je nedavno u Riju obranio naslove olimpijskog pobjednika na pet i deset tisuća metara.

Hakeri tvrde da je Nadal 2009. godine imao dozvolu za korištenje betametazona koji se nalazi na listi nedozvoljenih supstanci. Navodno je dozvolu drugi put dobio tijekom Olimpijskih igara u Londonu prije četiri godine, s kojih se povukao zbog ozljede koljena.

Mo Farah je navodno dobio dozvolu za korištenje zabranjenog kortikosteroida triamsinolona 2008. i 2014. godine, a on je rekao da je samo jednom koristio nedozvoljena sredstva u terapeutske svrhe.

Od novih imena spominju se još američka gimnastičarka Laurie Hernandez, britanska veslačica Helen Glover i britanski golfer Justin Rose.