BIJESNA REAKCIJA OŠTEĆENIH

Opasan presedan Fife koji bi mogao uzrokovati totalni kaos u nogometu

07.09.2017 u 21:03

Bionic
Reading

Odluka Fife o poništenju kvalifikacijske utakmice između Južne Afrike i Senegala (2:1) izazvala je bijes u Nogometnom savezu Južnoafričke Republike (SAFA) koji će se žaliti

FIFA je donijela opasan presedan te je odlučila da Južna Afrika i Senegal odigraju novu utakmicu, jer je u prvom susretu sudac Joseph Lamptey 'manipulirao' rezultatom, za prvi gol dosudio je nepostojeći penal, a kod drugog pogotka domaćina dozvolio je da se brzo izvede slobodni udarac. Kasnije je ganski arbitar doživotno izbačen iz nogometa.

No u Južnoj Africi se ne mire s takvim raspletom situacije.

'SAFA proučava sadržaj izvještaja i dat će izjavu s kojom namjerava pobiti ovu odluku. Isto tako se želi potvrditi da nije bilo nikakave umiješanosti sa postupcima suca kao što se tvrdi u izvješću Fife', stoji u prioćenju SAFA.

Autor: Youtube

Još u svibnju je predsjednik SAFA-e Danny Jordaan izjavio kako bi ponavljanje utakmice izazvalo opasan predesan u nogometu.

'Nećemo to prihvatiti. Pa tog suca je imenovala FIFAa, to je bila utakmica pod Fifom. To nije naš sudac, nismo ga mi izabrali da nam sudi, nego FIFA. Mi smo pobijedili u toj utakmici i gotovo', rekao je tada Jordaan te dodao:

'Naše stajalište je da su odluke suca konačne. Suci rade toliko pogrešaka. Maradona je postigao gol rukom i zatim postao svjetski prvak. Thierry Henry je rukom dirao loptu za gol s kojim se Francuska plasirala na SP 2010.'

I moramo se složiti s njime, jer ako bi se utakmice ponavljale zbog sudačkih pogrešaka onda bi se tako moglo poništiti na desetke susreta u kvalifikacijama diljem svijeta pa tako i nedavni dvoboji u u našoj skupini,  Ukrajina - Turska 2:0 (oba gola neregularna) te Turska - Hrvatska 1:0 (nedosuđen kazneni udarac za Hrvatsku kod 0:0). Gdje bi onda bio kraj...

Inače, u skupini D posljednjeg kruga afričkih kvalifikacija za SP 2018. vode Burkina Faso i Kape Verde sa po šest bodova, Senegal je treći s pet bodova, dok Južna Afrika nakon što je poništena utakmica ima jedan bod, a imala je četiri. Do kraja su ostala dva kola, a samo najbolji u skupini odlazi na završnicu u Rusiju.