haubica iz marofa

Oglasio se legendarni Blaženko Lacković i poslao poruku ohrabrenja našim rukometašima: Sjećam se one naše 2003., krenulo je nekako slično…

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 16.01.2021 15:42
  • Objavljeno 16.01.2021 u 15:33
Bionic
Reading

Jedan od naših legendarnih rukometnih reprezentativaca, Blaženko Lacković (40), u karijeri je osvojio sve što se osvojiti moglo. Svjetsko i olimpijsko zlato, dva svjetska i dva europska srebra, olimpijska bronca, isto tako i bronca s EP-a i SP-a... Sada se u svojoj 'CROlumni' na službenim stranicama Hrvatskog rukometnog saveza osvrnuo na ne baš bajni početak SP-a u Egiptu. Kolumnu prenosimo u cijelosti

'Svi mi koji volimo siječanj znamo zašto! Kreće rukometno ludilo i novine su pune sporta kojeg obožavamo, i koji je to zaslužio. I to ne samo u siječnju!

Do prije 'koje godine' i ja sam bio dio svega toga iznutra i znam kakve emocije se vrte, kakav je fokus igrača, kako se proživljava svaki trening, a da ne pričam utakmica. Ima lijepih trenutaka, a i nekih manje lijepih, koji su sastavni dio sporta. Takva je bila ova utakmica protiv Japana. Znali smo nekad reći kao da se radi o životu i smrti! A i svoje protivnike sam gledao tada malo drugačije nego sada 'izvana'. Svaka utakmica bila je bitna i nije bilo slabog protivnika, a i nismo voljeli slušati tada put je otvoren, lakša skupina i slično. I zato vjerujem da nitko ni pomislio nije, lako ćemo protiv Japana! Dapače.

Dagur Sigurdsson je imao vremena da u jednu brzu ekipu, koja voli tempo, trčanje, a rekao bih i jurnjavu ubaci više discipline i tehnike, ali i taktike koju su očito naučili primijeniti. Vidjelo se to po tome što Japan više ne griješi toliko u tom trčanju, što na postavljenu zonu zna odigrati pas više i što koriste svu širinu terena. Čak su odigrali jednu dobru obranu 6-0, pokretljivu i jako aktivnu. Svejedno ne bih volio sad njih previše uzdizati, ali da su nezgodni, jesu! Još kad statistički izgubiš dvoboj (tehničke greške, igra golmana, laki golovi…), tada je malo jasnije zašto smo izgubili bod.

  • +25
Hrvatska - Japan, SP u rukometu, 1. kolo, 15. siječnja 2021. Izvor: EPA / Autor: Hazem Gouda / Egypt Handball 202

Ali ipak je problem bio u nama. Otvaranje utakmice je bilo jako loše i izgubili smo ritam. Samopouzdanje se poljuljalo i to nas je mučilo cijelu utakmicu. Zbog toga i toliko tehničkih pogrešaka, a još kada ni obrana nije na nivou, teško je vratiti se u utakmicu. Ukratko, tražili smo se predugo. Čak i naša 5-1 nije uspjela natjerati Japance na grešku. Trebala nam je gušća obrana, pokretljivija, koja bi ih natjerala na šut izvana i dala veću šansu našim golmanima i nakon toga mogućnost tzv. lakih golova.

I zato neću više pisati o toj utakmici. Pitate se zašto? Zato što rješenje neće doći izvana, nego od naših igrača i stručnog stožera. Zato što znam da oni jedva čekaju sljedeću utakmicu i zato što znam da mogu puno više. Zato što znam kako im je, ali i da je ovo tek početak turnira. I zato glavu gore i idemo dalje.

Sjećam se one naše 2003. godine, krenulo je nekako slično….'

Pozdrav, Lac