Nova lista UEFA-e

Odlične vijesti za Dinamo; 'modri' ušli među 50 najboljih europskih klubova i osigurali status nositelja u svim pretkolima Lige prvaka

22.08.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Dinamo se na novoj UEFA-inoj ljestvici nalazi za 48. mjestu koje dijeli s Atalantom

Krovna europska nogometna organizacija UEFA je objavila novu rang listu klubova sukladno koeficijentu koji se računa na osnovu rezultata u europskim natjecanjima u zadnjih pet godina. Dinamo se našao među 50 najboljih i s Atalantom dijeli 48. mjesto.

Kod utvrđivanja koeficijenta UEFA uzima u obzir rezultate u zadnjih pet sezona, a na osnovu ovog koeficijenta se odrađuje i tko će biti nositelj u pojedinim fazama Lige prvaka i Europske lige. Dinamo je u zadnjih pet godina imao odlične rezultate i to ga je dovelo do najboljih 50 u Europi.

'Modri' imaju koeficijent 33.500 što znači da će ove sezone biti nositelj u svakom pretkolu uključujući i play off, odnosno zadnju prepreku za ulazak u Ligu prvaka. Pobjedi li Dinamo Cluj u Rumunjskoj u srijedu bit će, dakle, nositelj i u trećem pretkolu nakon kojeg slijedi play off faza. UEFA utvrđuje koeficijent na osnovu rezultata kluba u zadnjih pet godina i na osnovu koeficijenta države iz koje klub dolazi. Za klub se primjenjuje onaj koeficijent koji je povoljniji za njega.

Dinamo je iza sebe ostavio brojne velikane. Na primjer, iza 'modrih' su Eintracht Frankfurt, Lokomotiv Moskva, Fenerbahče, Olympique Marseille, Sparta Prag, Brugge, Slavia Prag, Borussia Mönchengladbach, Young Boys, Galatasaray, Crvena Zvezda, Milan, Fiorentina, AZ Alkmaar, Glasgow Rangers i brojni drugi europski klubovi.