TEŠKE BOLESTI

Novo istraživanje o nogometašima mnoge će šokirati!

04.04.2014 u 12:17

Bionic
Reading

Čini se da je posao nogometaša jedan od najstresnijih na svijetu. Tako barem sugerira istraživanje koje je provela Međunarodna udruga profesionalnih nogometaša (FIFPro)

Više od četvrtine nogometaša koji su sudjelovali u anketi otkrili su da pate od depresije i tjeskobe. Problem je još veći kod umirovljenih nogometaša: njih 39 posto je odgovorilo da pati od depresije.

Zanimljiv je dodatak na ovu temu dao Eurosport koji je podsjetio da je nedavno istraživanje britanskih oružanih snaga pokazalo da 19.7 posto vojnika ima problema s depresijom i tjeskobom. Također, u nedavnoj američkoj anketi je 18 posto medicinskih sestara izjavilo da se bori sa simptomima depresije.

Iako se, naravno, ne mogu raditi pouzdane usporedbe tih istraživanja, jer nisu rađena po identičnim parametrima, ispada ipak da nogomet nije daleko od zanimanja koja ljudi uobičajeno smatraju puno stresnijima.

'Suprotno uvriježenom razmišljanju, život profesionalnog nogometaša ima i tamne strane. Svi u nogometu imaju kolektivnu odgovornost ukloniti stigmu povezanu s mentalnom bolešću. Svi igrači, aktivni ili umirovljeni, mogu naučiti kako se nositi sa simptomima mentalne bolesti' - rekao je šef Liječničke komisije FIFPro-a Vincent Gouttebarge.

U anketi je sudjelovalo 180 aktivnih nogometaša, pri čemu je 26 posto njih izjavilo da pati od depresije, tjeskobe i poremećaja prehrambenih navika. Čak 19 posto ih je priznalo da ima problema s prekomjernim konzumiranjem alkohola, tri posto je ustvrdilo da ima nisko samopoštovanje, sedam posto da puši, a pet posto je prijavilo simptome sagorijevanja. Brojke su lošije kod umirovljenih nogometaša, među kojima ih je 32 posto priznalo da ima problema s alkoholom.