na ponos Norveške

Norveška heroina srušila sve rekorde; znate tko je na vrhu po broju osvojenih medalja?

25.02.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Norvežanka Marit Bjoergen osvojila je zlato u utrci skijaškog trčanja na 30 kilometara i upisala se u povijest olimpizma kao jedina koja je na Zimskim olimpijskim igrama osvojila čak 15 medalja

U zadnjoj disciplini ZOI u Pjongčangu Bjoergen je srušila sve rekorde jer nijedan sportaš prije nje nije došao do 15 olimpijskih medalja. Do svog osmog zlata Norvežanka je došla na dominantan način i u cilj ušla sa skoro dvije minute prednosti ispred srebrne Finkinje Kriste Parmakoski i brončane Šveđanke Stine Nilsson

Neuništiva 37-godišnja Norvežanka jedina je sportašica koja je u Pjongčangu uzela pet odličja - zlato na 30 kilometara i štafeti 4x5km, srebro u skiatlonu i bronce u ekipnom sprintu i na 10 km slobodnim načinom.

  • +15
Marit Bjoergen Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sa osam olimpijskih zlata Bjoergen se na listi svih vremena izjednačila sa svojim sunarodnjacima biatloncem Ole Einar Bjoerndalenom i skijašem-trkačem Bjoernom Daehliem.

Na vječnoj listi najuspješnijih olimpijaca na ZOI hrvatska skijašica Janica Kostelić je s četiri zlata i dva srebra na 24. mjestu kao najbolja alpska skijašica. 

Ovom medaljom norveški sportaši osvojili su najviše medalja na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu, a s 39 odličja oborili su olimpijski rekord SAD-a (37) s Igara u Vancouveru 2010. godine.  

Norvežani su u Pjongčangu osvojili ukupno 39 odličja, od čega 14 zlatnih, 14 srebrnih i 11 brončanih, a naslov najuspješnije nacije Igara osigurala im je Marit Bjoegren pobjedom na 30 kilometara, posljednjoj disciplini ZOI-a. 

Razloga za zadovoljstvo imaju i drugoplasirani Nijemci s 31 odličjem (14 zlata, 10 srebra i 7 bronci), koji bi Norvežanima oduzeli primat da su njemački hokejaši izdržali bez primljenoga gola još 56 sekundi u finalu protiv Rusije. Treća je Kanada s 11 zlata, a Amerikanci su tek četvrti s devet zlatnih odličja. Nizozemci su peti s osam zlata, a sve su ih ostvarili u njihovom paradnom sportu brzom klizanju, Švedska je šesta sa sedam zlata, dok je domaćin Južna Koreja Igre okončala kao sedma nacija s pet zlata, osam srebra i četiri bronce.  

Medalje je osvajalo ukupno 30 država, a među njima, po prvi puta nakon 2002. godine, nije i Hrvatska.