IZGUBILI NEMOGUĆE

[VIDEO] Norveška glupost ili pljačka stoljeća? Evo što kažu pravila, a što tragičar čiji je potez izazvao polemike u svijetu sporta

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 26.01.2023 12:09
  • Objavljeno 26.01.2023 u 09:28
Bionic
Reading

Ne stišavaju se reakcije na jučerašnji četvrtfinalni susret Svjetskog rukometnog prvenstva između Španjolske i Norveške koji je završio pobjedom Španjolaca nakon dva produžetka 35:34 (29:29, 25:25, 12:13)

Tragičar dvoboja bio je Kristian Bjornsen, norveško desno krilo. On je pet sekundi prije kraja osnovnog dijela utakmice pri vodstvu Norveške 25:24 primio loptu i imao otvoren put prema golu. Odlučio se na povratnu loptu, dosuđen mu je pasivni napad iz kojeg su u dva dodira s loptom Španjolci preko Daniela Dujshebaeva došli do izjednačenja, a na kraju kroz produžetke i do pobjede.

Da stvar bude gora, Norvežani su imali sve u svojim rukama kad je 20 sekundi prije kraja Bergerud obranio šut Alexa Dujshebaeva pri vodstvu Norveške 25:24, ali se norveški izbornik odlučio za minutu odmora te omogućio prestrojavanje španjolskih redova i presing po cijelom terenu. Njegovi igrači su stali na loptu s ciljem da ju sačuvaju u svom posjedu to preostalo vrijeme. Nisu mislili o golu pa ga nisu ni napali. Bila je to prilika i sucima da širom otvore oči i paze na to pokazuje li Norveška napadačku aktivnost.

  • +12
Norveška - Španjolska, SP rukomet, četvrtfinale, 25.1.2023. Izvor: EPA / Autor: EPA

O čemu na kraju pričamo? Je li ovo pljačka i lakrdija ili regularna sudačka odluka? Možemo pod znak pitanja dovesti štetnost pravila pasivnog napada za rukomet, no ono je takvo kakvo jest. Nedefinirano je kada sudac treba podići ruku u zrak i omogućiti momčadi u napadu još maksimalno šest dodavanja, ali je situacija poput ove koja se dogodila na kraju osnovnog dijela utakmice Španjolska - Norveška nedvosmislena.

Što kažu pravila?

Evo što kažu pravila rukometne igre:

'Kad se prepozna pasivna igra, pokazuje se znak upozorenja rukom. Time se daje mogućnost momčadi u napadu da promijeni-ubrza svoj napad kako ne bi došlo do oduzimanje lopte zbog pasivne igre. Ako se način napada ne promijeni ni nakon znaka upozorenja, suci mogu u bilo kojem trenutku dosuditi slobodno bacanje protiv momčadi koja je u posjedu lopte. Ako se napad nakon maksimalnih 6 dodavanja ne završi udarcem na gol, tada se dosuđuje slobodno bacanje protiv momčadi u napadu. Odluka sudaca o broju dodavanja je odluka na osnovi njihovog zapažanja i prosudbi po načelu pravila 17:11.

Ponekad suci mogu dosuditi slobodno bacanje protiv momčadi u napadu bez prethodnog znaka upozorenja za pasivnu igru, primjerice kad igrač namjerno ne želi doći u očitu prigodu za pogodak.'

I ova zadnja rečenica je ključna. Naime Bjornsen namjerno nije želio doći u očitu prigodu za pogodak. Svjesni su toga i Norvežani i njihov tragičar koji povrh svega na kraju drugog produžetka nije uspio zabiti s krila i odvesti dvoboj u raspucavanje sa sedam metara.

Što kažu Norvežani?

'Grozno se osjećam. Upropastio sam obje ključne situacije za našu momčad. Teško mi je. Žao mi je', priznao je nakon susreta Kristian Bjornsen.

Norveški izbornik Jonas Wille nakon nevjerojatnog raspleta utakmice teško je pronalazio riječi:

'Što reći? Ovo je jedna od najtužnijih stvari u kojoj sam ikad sudjelovao. To je ono zbog čega je Bjornsen sada depresivan. U pitanju je desetinka sekunde. Kristianu sad moramo pomoći i podržati ga.'

Nevjerojatnu završnicu osnovnog dijela utakmice pogledajte OVDJE.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal