MARCH MADNESS

North Carolina i Syracuse izborili nastup na Final Fouru

28.03.2016 u 16:19

Bionic
Reading

Nakon sveučilišta Oklahoma i Villanova plasman na Final Four NCAA, najvećeg sveučilišnog košarkaškog natjecanja na svijetu izborili su i North Carolina i Syracuse.

Košarkaši Syracuse su u finalu regije Midwest priredili senzaciju pobijedivši Virginiju 68-62 postavši prvi 10. nositelj u povijesti NCAA koji je izborio završni turnir, dok je North Carolina u finalu "East Regional" slavila protiv Notre Dame 88-74 osiguravši prvi nastup na Final Fouru nakon 2009. godine.

Završni turnir NCAA košarkaškog turnira, poznatijeg kao March Madness, održat će se od 2. do 4. travnja u Houstonu, a u polufinalu će snage odmjeriti Oklahoma i Villanova, te Syracuse i North Carolina.

Virginia je protiv Syracuse na poluvremenu vodila 14 koševa razlike (35-21), a na otvaranju drugog dijela imala je i +16. Međutim, košarkaši Syracuse su 'ludom' završnicom okrenuli rezultat i izborili pobjedu i šesti plasman na Final Four na kojem su slavili 2003. Držali su suparnika bez koša sedam minuta te serijom 31-11 preokrenuli susret. Virginiju su uništili Malachi Richardson sa 23 koša, te Tyler Lydon i Michael Gbinije sa po 11 koševa. U suparničkim redovima najefikasniji su bili London Perrantes sa 18 i Malcolm Brogdon sa 12 koševa.

U drugom susretu North Carolina, za koju je igrao legendarni Michael Jordan, je porazila Notre Dame na 'mišiće'. U pobjedničkim redovima najbolji su bili Brice Johnson sa 25 koševa i 12 skokova, te Marcus Paige sa 13 koševa. Notre Dame su predvodili Demetrius Jackson sa 26 i V.J. Beachem sa 18 koševa. Za North Carolinu je to 19. plasman na Final Four, a do sada je slavila pet puta, posljednji put 2009.

U 'March Madnessu' sudjeluje 68 ekipa, a u prvom krugu su ispale četiri ekipe. Zatim je krenula faza sustavom eliminacije, a Amerikanci za određene dijelove turnira imaju posebne naziva, npr. "Sweet 16", "Elite 8" ili "Final 4". Posebnost turnira je ta da se, za razliku od NBA doigravanja, igra samo jedna utakmica po rundi. Pobjednici prolaze, a gubitnici idu kući ili, kako to Amerikanci vole reći, na pecanje.

March Madness jedno je od najpraćenijih sportskih natjecanja na svijetu, a NCAA od sponzora i prava na tv prijenos godišnje dobiva oko milijardu dolara.

Najviše NCAA naslova imaju UCLA (11), Kentucky (8), te Duke (5), North Carolina (5) i Indiana (5).

RASPORED FINAL FOURA

2. travnja - polufinala

Villanova Wildcats - Oklahoma Sooners

Syracuse Orange - North Carolina Tar Heels

4. travnja - finale