nedostajat će svima

Nogomet u 2017. godini ostao bez istinskih legendi: Nenadoknadiv gubitak!

26.12.2017 u 12:04

Bionic
Reading

Polako završava još jedna zanimljiva nogometna godina, u kojoj smo nažalost ostali bez nekoliko istinskih legendi koje su odlučile zaključiti karijeru, poput Tottija, Lahma, Kakáe , Pirla, Lamparda i Xabija Alonsa...

U nogometu se svake godine pojavljuju novi veliki talenti, ali također ostajemo bez istinskih genijalaca koje će biti jako teško nadomjestiti. U 2017. godini čak šest legendarnih nogometaša odlučilo je prekinuti karijeru i definitivno će nedostajati ljubiteljima ovog sporta.

  • +17
Nogomet u 2017. godini ostao bez istinskih legendi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Francesco Totti

Talijanski nogomet posebno mnogo je izgubio u ovoj godini. Ne samo što je reprezentacija ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu, već se nakon više od dva desetljeća igre na vrhunskom nivou umirovio Francesco Totti, legendarni kapetan Rome.

Poznat pod nadimkom Il Capitano, Totti je nekoliko mjeseci prije svog 41. rođendana odlučio završiti fantastičnu karijeru u kojoj se može pohvaliti s čak 25 sezona provedenih u Seriji A te 250 pogodaka postignutih za rimski klub, kao i titulom prvaka svijeta s Italijom 2006. godine. Drugi je najbolji strijelac talijanskog prvenstva i jedan od rijetkih igrača koji je cijelu karijeru ostao vjeran samo jednom klubu.

  • +7
Oproštaj Francesca Tottija Izvor: Reuters / Autor: STEFANO RELLANDINI

Andrea Pirlo

Italija je ostala i bez Andree Pirla. Plemeniti veznjak s 38 godina odlučio je reći zbogom nogometu, nakon karijere u kojoj je osvojio dvaput Seriju A i dvaput Ligu prvaka, a postao je uz Tottija također prvak svijeta s Italijom na SP-u u Njemačkoj.

Pirlo je svoje najbolje dane proveo u dresu Milana, a igrao je vrhunski i u tridesetima kao igrač Juventusa, da bi karijeru završio u MLS-u, u momčadi New York City. Ostat će zapamćen po sjajnom udarcu, pregledu igre i asistencijama, kao i besprijekornom ponašanju na terenu.

Philipp Lahm

Jednako uzoran nogometaš bio je i Philipp Lahm. Poput Tottija, ostao je vjeran tijekom cijele karijere samo Bayernu, uz tek dvije godine provedene na posudbi u Stuttgartu. S Bavarcima je vrhunac doživio s Mandžom 2013. godine, kada je osvojio trostruku krunu, a u Bundesligi je trijumfirao čak osam puta, dok se s reprezentacijom popeo na krov svijeta na SP-u u Brazilu 2014. godine.

Lahm će ostati zapamćen kao jedan od taktički najinteligentnijih nogometaša u povijesti nogometa. Mogao je igrati na obje strane terena, na više pozicija u obrani i u veznoj liniji, zbog čega su ga obožavali svi treneri Bayerna. Nažalost, zbog problema s ozljedama već s 34 godine odlučio je završiti svoju nogometnu pustolovinu.

Kaká

Istinski velikan svakako je i Kaká, posljednji osvajač Zlatne lopte 2007. godine, prije nego što je ova nagrada postala isključivo vlasništvo Cristiana Ronalda i Lionela Messija.

Plemeniti brazilski veznjak na vrhuncu je bio u dresu Milana, s kojim je osvojio Ligu prvaka iste godine kad je proglašen najboljim nogometašem svijeta, a još na početku karijere kao talent u usponu osvojio je SP 2002. godine s Brazilom. Transfer u Real uz odštetu od čak 67 milijuna eura nije se isplatio madridskom klubu jer mu je zatim karijera krenula nizbrdo zbog ozljede koljena, a svoje posljednje utakmice odigrao je ove sezone u MLS-u za Orlando City. U najboljim danima bio je vrhunski dribler, asistent i realizator kakvog Brazilci trenutno nemaju među mlađim igračima.

Frank Lampard

Službeno se oprostio i Frank Lampard, jedan od najboljih veznjaka u povijesti Premiershipa. Karijeru je započeo u West Hamu, da bi zatim 12 godina proveo u dresu Chelseaja i postao legenda londonskog kluba. Ima i stotinjak nastupa za englesku reprezentaciju.

Lampard se može pohvaliti s tri osvojena Premiershipa i četiri FA Cupa, a najljepši trenutak karijere bilo mu je osvajanje Lige prvaka u velikom finalu protiv Bayerna usred Münchena 2012. godine. Igrao je čvrsto, imao odličan udarac i bio oslonac u sredini terena svakoj momčadi u kojoj je igrao. Karijeru je završio s 39 godina, poput Pirla, kao član američkog New York Cityja.

Xabi Alonso

Nogometu će nedostajati i Xabi Alonso, jedan od najboljih defanzivnih veznjaka ikad viđenih. U karijeri je igrao iznimno za svaki klub za koji je nastupao: Sociedad, Liverpool, Real Madrid i Bayern.

Alonso se može pohvaliti krasnom kolekcijom trofeja. Prvi veliki dogodio mu se u dresu Liverpoola, u onom nezaboravnom finalu Lige prvaka protiv Milana 2005. godine, u kojem je Benitezova momčad dostigla 0-3, a Xabi je zabio pogodak. Isto natjecanje osvojio je i s Realom 2014. godine, dok je sa španjolskom reprezentacijom uzeo dva Eura i SP u Južnoafričkoj Republici 2010. godine. U dresu Bayerna je tome dodao pet trofeja i s 36 godina odlučio prekinuti karijeru u kojoj je svojim razbijanjem protivničkih napada olakšao suigračima put do slave...